„Dani vina“ u Iđošu

44

U Iđošu su po 23. put održani „Dani vina“ u organizaciji Udruženja vinara i vinogradara „Šasla“, a manifestaciji je prisustvovao gradonačelnik Nikola Lukač.

Prilikom posete manifestaciji, prvi čovek grada čestitao vinarima i vinogradarima predstojeću slavu Svetog Trifuna i poželeo im dobru godinu, uspešnu berbu i kvalitetno vino.

– Vidimo da je kvalitet vina svake godine na sve višem nivou i da mukotrpan trud i rad vinogradara donosi uspeh. Udruženje „Šasla“ vodi računa o celom ovom regionu i na poseban način reprezentuje i sam Iđoš, kao i Kikindu. Vinogradi su i osveštani, što je i motiv više da ljudi rade još bolje i da vina budu kvalitetnija. Čestitam pobednicima, kao i svima koji su doneli vina na takmičenje. Grad Kikinda i Mesna zajednica Iđoš, zajedno na „Šaslom“, naredne godine organizovaće takmičenje na još višem nivou – istakao je gradonačelnik Nikola Lukač.

Na tradicionalnom događaju predato je 214 uzoraka vina. Generalni pobednik takmičenja, kao i prošle godine, bilo je vino crveni merlo „Taraški vinogradi“ iz Taraša.

– Vino su napravili članovi, ima nas tridesetak i imamo oko 15 hektara pod vinogradima. Radi se o sorti crvenog vina merlo. Ovo je već druga godina da pobeđujemo – rekao je Miloš Marovac iz pobedničkog Udruženja vinogradara „Taraški vinogradi“.

Titulu gradskog pobednika odneo je Podrum „Kepul“ iz Iđoša sa vinom beli burgundac.

– Ponosni smo, jer smo priznanje osvojili u našem mestu. Beli burgundac već je imao uspeha i na takmičenjima i na tržištu. Zlatne medalje na „Danima vina“ osvojili smo i sa ostalim sortama: rajsnim rizlingom i moravom – objasnila je Jelena Stepanov iz Podruma „Kepul“.

Na takmičenju u Iđošu, od 214 uzoraka, nagrađeno je 179.

– Podelili smo 47 zlatnih i 66 srebrnih i bronzanih medalja. Vina su doneta uglavnom iz Bačke i Banata, a imali smo učesnike i iz Beograda i Severne Makedonije. Uzorke je ocenjivalo pet komisija sa 22 eminentna ocenjivača, koji su pohvalili prispele uzorke – izjavio je Branislav Brojčin iz Udruženja „Šasla“.

Foto: Grad Kikinda


reklama