Danska osudila neuspeh klimatske pomoći siromašnim zemljama

55

Danska, veliki davalac međunarodne pomoći, nazvala je „apsolutnom sramotom“ neuspeh razvijenih zemalja da ispune svoje obaveze u pogledu pomoći najsiromašnijim zemljama zbog promene klime.

– Hiljade milijardi dolara biće potrebni u narednim decenijama da bismo izborili sa globalnim zagrevanjem – upozorio je u Dohi danski ministar za razvoj Dag Jorgensen na konferenciji UN o najmanje razvijenim zemljama.

Uticaj klimatskih promena na 46 najsiromašnijih zemalja sveta bila je jedna od glavnih tema o kojima se razgovaralo na petoj konferenciji UN o najmanjim razvijenim zemljama, koja se do sutra održava u Kataru.

Prema izvršnom sekretaru organizacije UN o klimi (UN-Climate) Sajmonu Stilu, te zemlje ispuštaju četiri odsto emisija gasova sa efektom staklene bašte, ali trpe više od dve trećine smrtnih slučajeva uzrokovanih poplavama, olujama i drugim klimatskim katastrofama.

– Apsolutna je šteta što razvijene zemlje još nisu isplatile 100 milijardi dolara obećanih 2009. godine – rekao je Jorgensen.

Na klimatskoj konferenciji u Kopenhagenu 2009. godine, bogate zemlje su se obavezale da će od 2020. obezbediti siromašnim zemljama 100 milijardi dolara godišnje pomoći za smanjenje emisija štetnih gaosva i prilagođavanje klimatskim promenama, ali je samo deo ove pomoći isplaćen do danas.

Danska je među nekolicinom zemalja, uglavnom skandinavskih, koje troše više od 0,7 odsto svog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za međunarodnu pomoć, premašujući cilj koji su postavile UN.

Neke razvijene zemlje su smanjile svoje budžete tokom pandemije korona virusa, dok su druge, uključujući Dansku, deo izdvajale za ukrajinske izbeglice i druge krize.

Foto: Envato


reklama