Danski landras je srednja do velika rasa svinja koja je nastala ukrštanjem domaće danske svinje i velikog jorkšira.

Prvo registrovano stado danskog landrasa registrovano je 1896, dok je prvi progeni test (test na potomstvo) obavljen 1907. godine. Posle toga krenulo se u ozbiljno poboljšanje ove rase, a ispitivanje proizvodnje i kvaliteta su postali sastavni deo programa poboljšanja danskih svinja. U Danskoj je 1931. godine osnovan i nacionalni komitet za uzgoj i proizvodnju svinja koji je i danas aktivan.

Ove svinje imaju srednje dugu i široku glavu sa teškim i položenim ušima. Trup je dug, u prednjem delu uži nego u zadnjem. Leđna linija je ravna, srednje širine. Plećke su slabije razvijene, a butovi snažni i mesnati. Nerasti u zrelom dobu i rasplodnoj kondiciji imaju 200-250 kg, a krmače 180-200 kg.

Ova bela svinja je poznata po svojoj dobroj plodnosti i odličnim majčinskim osobinama (brižna i pažljiva majka). Krmača prasi prosečno 10 do 12 živih prasadi težine oko 1,2 kg koji za 30 dana dostižu telesnu masu od 7-7,5 kg. Za 190 do 200 dana tovljenici imaju 100 kg. Nazimice se prvi put pripuštaju sa oko 7 meseci.

Danski landras je jedna od najboljih pasmina belih svinja. Njihova mesnatost je veoma visoka (preko 60% u polutkama).

Da bi imala monopol za uzgoj ove izuzetno vredne pasmine, Danska je branila izvoz danskog landrasa. Kako su se i u drugim zemljama razvijale visokomesnate svinje, Danska je ukinula zabranu izvoza, a rezultat tog poteza je nedovoljna rasprostranjenost danskog landrasa.

Izvor: veterina.info