Dašić: „Grad može i mora da pomogne svakom selu“

104

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić sa saradnicima, obišao je selo Prekopeču, jedno od manjih sela u šumadijskom kraju kako bi se upoznao sa problemima sa kojima se meštani suočavaju i sa njima razgovarao o rešavanju prioritetnih pitanja.

– Problema u selima je uvek bilo i biće bez obzira koje su veličine ili naseljenosti. Grad može i mora da pomogne svakom selu ali je nemoguće sve odjednom rešiti i to ne mogu da obećavam – rekao je gradonačelnik Nikola Dašić i dodao:

– Selo Prekopeča je jedno od manjih sela u Šumadiji. Meštani su me upoznali sa problemima sa kojima se suočavaju, a grad je spreman da pomogne koliko je moguće. Oni su dali predlog koja deonica puta im je najkritičnija. I sami su svesni da je nemoguće sve probleme rešiti odjednom, ali osim puta biće rešeno i pitanje rasvete u zaseoku koji je do sada nije imao. Time ćemo pokazati da, iako je malo selo sa jednim od najlepših manastira u Šumadiji, i malo ko je čuo za njega, uz podršku grada i zalaganjem meštana može da dostigne ostala sela i ojača, opstane i zadrži mlade na porodičnim ognjištima.

Aleksandar Nikolić, predsednik Saveta MZ Prekopeča koja broji nešto manje od 30 domaćinstava i sa oko dvadesetak vikendica, kazao je da su najveći problem javna rasveta i seoski put koji posle većih padavina nije prohodan i onemogućava kretanje i funkcionisanje meštana.

– U našem selu godinama ništa nije ni započeto, ni urađeno. Nikad nas niko od predstavnika grada nije ni obišao niti pitao da li nam šta treba i koja je naša muka – kaže Nikolić i dodaje:

– Najvažnije nam je da rešimo pitanje puta i da se osvetle seoski putevi jer se iz godine u godinu broj dece u selu povećava, a najstariji već idu u školu. Koliko god da grad i gradonačelnik Dašić pomogne, selu i meštanima će značiti, a put i rasveta su nam prioritet.

Sa gradonačelnikom Dašićem, Prekopeču su obišli i Damjan Srejić, član Gradskog veća za ravnomerni i održivi razvoj, Zoran Stošić, direktor ED Kragujevac i predstavnik JKP „Šumadija“.

– Kao i u svim šumadijskim selima, infrastruktura je ozbiljan problem jer je na velikim površinama mali broj stanovnika zbog čega su neophodna ogromna ulaganja kako bi do svakog domaćinstva stigao asfalt – kazao je Damjan Srejić i dodao:

– Trudimo se da u svakom selu uradimo onoliko koliko je grad u mogućnosti. Asfaltiranjem deonice puta u ovom selu meštanima ćemo omogućiti bolju povezanost zaseoka i pojednostaviti život meštanima.

Srejić je podsetio da je grad ove godine duplirao agrarni budžet za direktne subvencije poljoprivrednicima. Ovih dana će biti objavljen program podsticajnih mera kako bi poljoprivrednici mogli da planiraju za šta će da konkurišu.

– Ove godine sredstva će biti ranije dostupna nego prethodnih godina – istakao je Srejić.

Foto: Grad Kragujevac


reklama