Deficit vitamina A kod živine

243

Značaj vitamina A u ishrani živine je višestruk. Vitamin A utiče pozitivno na rast, nosivost, oplođenost jaja, a neophodan je i za dobro zdravlje živine. Hipovitaminoza A kod odrasle živine se ne javlja često. Simptomi su opšteg karaktera – pad nosivosti, smanjeno leženje sa povećanim procentom uginulih embriona, a kod petlova smanjena plodnost. Pilići koji se izlegu iz ovakvih jaja uginjavaju prvih dana života.

Prvi simptomi deficita vitamina A kod pilića koji su se izlegli iz jaja, od kokošaka koje su u ishrani bile deficitarne vitaminom A, mogu da se jave krajem prve pa do pred kraj treće nedelje. Ako su pilići izleženi iz jaja od roditeljskog jata kokošaka koje su bile obezbeđene sa dovoljnim količinama vitamina A, kod njih će se razviti prvi simptomi deficita tek u šestoj nedelji i neće biti toliko jasno izraženi.

Javlja se smanjen apetit, zaostajanje u porastu i pad telesne težine, bolestan izgled pilića, somnolentnost,anoreksija, nakostrešenost perja, razni poremećaji razvoja kostiju, bujanje koštanog tkiva, podrhtavanje nogu, nekoordinisano kretanje, slabost mišića nogu i krila, paraliza i pareza, promene na očima u vidu vodenastog iscedka, mutna prevlaka preko oka, iscedak iz nosa, zatvoreni očni kapci, kokošije slepilo, hemeralopija, slabije lučenje suza i sušenje konjuktiva, keratinizacija rožnatog epitela i deskvamacija orožalih ćelija,ulceracije rožnjače, degeneracija kože, promene epitela sluzokože organa za disanje, promene sluzokože creva i mokraćnih organa.

Najčešće vidljive patološke promene su keratinizacija treće očne membrane nazvane trećim očnim kapkom, beo sirast eksudat ispod očnih kapaka, bledilo kljuna, kreste i očnih kapaka naročito kod tovnih pilića. Kseroftalmija (zadebljanje konjuktive izazvano deficitom vitamina A) je najprepoznatljiviji simptom hipovitaminoze A, i ona se javlja samo kod starijih pilića i odraslih kokoši jer kod pilića uginulih u prvim danima života ne stiže da se razvije. Čest nalaz su zapaljiva ognjišta u vidu beličastih čvorića na nepcu, ždrelu, jednjaku, a ponekad i u voljki.

Pošto je vitamin A veoma važan zaštitnik pokrovnog epitela svih sluzokoža njegov deficit izaziva promene na svim sluzokožama organa za disanje, varenje, a urati mogu da se nađu u bubrezima, jetri, slezini srčanoj kesi i drugim organima. U ureterima i bubrežnim tubulima nagomilavanje urata je veoma uočljivo.

Deficit vitamina A kod ćuraka u slobodnom uzgoju je veoma redak, za razliku od gajenja u intenzivnom načinu. Simptomi su veoma slični kao kod kokošaka i pilića, s tim što imaju mnogo brži i burniji tok. Ćurke imaju veće zahteve i potrebe za vitaminom A, pa se usled grešaka u ishrani pojava avitaminoze javlja češće nego kod kokošaka.

Suprotno tome, kod plovuša, guski i patki je ovo stanje izuzetno retko, jer se dosta rano počinju ispuštati na pašu.

Preventiva protiv ovog stanja se sprovodi dodavanjem vitamina A u vodu za piće u prva tri dana života pilića, a kod koka nosilja svake tri nedelje. Osim toga, poželjno je ishranu obogatiti svežim voćem i povrćem. Isti program preventive sprovodi se i kod drugih vrsta pernate živine.

Izvor: veterina.info (dr Dušan B. Orlić, dr Miloš Kapetanov; BOLESTI ŽIVINE)

Foto: Pixabay


reklama