Dekoracija vrta starim gumama

716

Stare automobilske, kamionske i traktorske gume se obično bacaju na otpade i deponije. Ipak, one predstavljaju opasan i teško razgradiv otpad, koji se u prirodi zadržava preko sto godina. Jedno od potencijalnih rešenja je reciklaža, a drugo da iskorišćenim gumama nađete novu namenu. Predstavljamo vam nekoliko načina da iskoristite stare gume i ulepšate svoj vrt, a da u isto vreme zaštitite životnu sredinu.

Gume kao viseće saksije – Ukoliko stare gume iskoristite kao viseće saksije daćete svom vrtu neobičan i retro izgled. Ovu ideju ćete veoma lako sprovesti u delo, dovoljno je zakucati jedan ili dva dugačka, izdržljiva eksera i okačiti gumu o njih. Nakon toga u donji deo postavite saksije. Po želji gumu možete ofarbati kako bi se koloristički uklopila u ostatak vrta.

Gume kao žardinjere – na sličan način od starih guma možete napraviti i žardinjere. Ovaj posao nije nimalo težak, a u isto vreme je veoma zabavan i kreativan. Od alata vam je potreban samo nož, kojim ćete ukoniti obod gume sa jedne strane. Na drugoj strani se obod ostavlja kako bi se bolje mogao pričvrstiti geotekstil, koji za zadatak ima zadržavanje zemlje. Kada se na dno postavi geotekstil, žardinjeru treba premestiti na željeno mesto, jer će kad bude ispunjena zemljom prosto biti preteška za premeštanje. Što se dekoracije tiče – pustite mašti na volju. Ostalo je još samo da ispunite svoju ručno pravljenu žardinjeru zemljom i željenim cvećem, i da potom uživate u lepoti svog vrta. Osim cveća, na ovaj način možete gajiti zelenu salatu, mladi luk, začinsko bilje…

Staza i stepenice od starih guma – pravljenje staze i stepenica od starih guma je dosta zahtevnije i komplikovanije od prethodno opisanih načina, ali je odlično i ekonomično rešenje za dvorišta na nagibima i kosinama.

Budite spremni na dosta teškog rada, kopanja i prenošenja vreća sa šljunkom. Ipak, ovo je ubedljivo najjeftiniji način da rešite problem sa strmim, klizavim stazama kojima je nemoguće bezbedno sići kada je zemlja vlažna. Ukoliko dobro ukopate „stepenice“, postavite gume, a potom ih fiksirate nabijanjem zemlje i težinom šljunka, budite sigurni da će ova staza dugo trajati i dobro vas služiti.

Krevet za kućne ljubimce – kreveti za kućne ljubimce u specijalizovanim prodavnicama često budu veoma skupi. Za to zaista nema racionalnog razloga – njihova izrada je jednostavna, a materijali koji se koriste su pristupačni. Ukoliko imate viška starih guma, možete napraviti svom ljubimcu udoban kutak. Naravno, gume prethodno treba dobro oprati od ostataka nafte koja je toksična za životnje. Veličina treba da bude prilagođena životinji, pa je za velike pse najbolje odabrati traktorske ili kamionske gume, a za male će biti dovoljne i obične gume automobila. Na donji deo otvora treba pričvrstiti neki izdržljiv materijal, poput itisona, a potom rupu i bočna udubljenja ispuniti starim krpama ili jastukom. Vaš ljubimac će biti veoma zahvalan.

Kanta za đubre – ovo je stvarno lako i stvarno dobro rešenje! Ofarbajte gume po svojoj želji, a onda ih jednostavno naređajte jednu na drugu. U sredinu ubacite veliku, crnu kesu za đubre i krajeve „prevrnite“ preko poslednje gume. Recite zbogom velikim, nepraktičnim kantama koje su stalno ulepljene od procurelog đubreta i iz kojih se uvek širi neprijatan miris – ovu „priručnu“ kantu ćete lako razmontirati u svakom trenutku i samim tim i lako očistiti.

Starinska ljuljaška za decu – sigurno ste u mnogim starim filmovima videli ovo – deca koja se bezbrižno ljuljaju u najobičnijoj gumi pričvršćenoj jakim konopcem za drvo. Zašto to i sami ne bi napravili? Biće pravo uživanje, kako za decu, tako i za odrasle.

Foto: Unsplash (Jacub Jackobsky); Pixabay; FreeImages


reklama