Deset razloga zašto je dobro jesti masline

191

Maslinovo ulje je na dobrom glasu, ali ni sam plod ove voćke ne bi trebalo ignorisati.

Džon Sumer je američki nutricionist, herbolog i homeopatski lekar koji o maslinama ističe sledećih 10 činjenica:

1. Kardiovaskularna korist

Kad slobodni radikali oksidiraju holesterol, krvni sudovi se oštećuju, a masnoća nakuplja u arterijama, što s vremenom može dovesti do srčanog udara. Antioksidativne hranjive supstance u crnim maslinama sprečavaju oksidaciju holesterola i pomažu u prevenciji srčanih bolesti. Masline sadrže zdrave mononezasićene masti za koje je utvrđeno da smanjuju rizik od ateroskleroze i povećavaju dobar holesterol.

Nedavna istraživanja su pokazala i da mononezasićene masti koje se nalaze u maslinama (i maslinovom ulju) mogu pomoći u smanjenju povišenog krvnog pritiska. Oleinska kiselina u maslinama (kad se apsorbuje u telu i transportuje do naših ćelija) može promeniti signalizaciju na nivou ćelijske membrane, a ove promene rezultiraju smanjenjem krvnog pritiska.

2. Mršavljenje

Čini se da zamena zasićenih mononezasićenim mastima, kakve nalazimo u maslinama, podstiče mršavljenje. Maslinovo ulje podstiče razgradnju masti unutar masnih ćelija, pa se možete lakše rešiti trbušnih masnoća i smanjiti neosetljivost na insulin.

Ljudi koji troše najviše maslina, ukupno konzumiraju manje kalorija i retko su pretilni. Analize krvi pokazuju da oni imaju viši nivo serotonina.

I sama aroma maslina može izazvati osećaj sitosti i smanjiti unos kalorija za gotovo 200 na dan.

3. Prevencija raka

Antioksidativna i protivupalna svojstva maslina čine ih prirodnom zaštitom od raka jer hronični oksidativni stres i hronična upala mogu biti ključni faktori u razvoju kancera.

Crne masline su odličan izvor vitamina E, koji neutralizuju slobodne radikale u masnom tkivu. Pogotovo u kombinaciji sa stabilnim mononezasićenim mastima koje se nalaze u maslinama, vitamin E može poboljšati ćelijske procese. Slobodni radikali mogu ometati procese poput proizvodnje energije u mitohondrijama i izazvati oksidaciju. Ako je DNK u ćelijama oštećena, onda može doći do mutiranja i moguće pojave raka. Istraživanja su pokazala da prehrana s dodatkom maslinovog ulja dovodi do smanjenog rizika od raka debelog creva.

4. Manje boli

Masline, odnosno antioksidansi i protivupalne hranjive supstance u njima, mogu delovati kao prirodni ibuprofen. Njihova ulja sadrže oleokantal, materiju s protivpalnima delovanjem. Slično kao kod klasičnih nesteroidnih protivupalnih lekova. Zanimljivo je da 50 g (više od tri i po kašike) devičanskog maslinovog ulja sadrži količinu oleokantala čije je protivpalno delovanje slično kao desetina doze ibuprofena za odrasle.

5. Zdravlje kože i kose

Crne masline su bogate masnim kiselinama i antioksidansima koji hrane, hidriraju i štite kožu. Vitamin E u maslinama štiti kožu od UV zračenja, čime je čuva od raka kože i preranog starenja. Odlično je mazati se maslinovim uljem posle tuširanja, ali ne koristite ga kao kremu za sunčanje jer mu to nije namena – mogli biste da završite s opekotinama. Za zdravlje kose pomešajte žumance i maslinovo ulje i nanesite na kosu, a posle nekog vremena kosu operite.

6. Manje alergije

Protivupalna svojstva maslinovog ulja dobra su i za one koji imaju alergiju. Ekstrakti masline deluju kao antihistaminici na ćelijskom novou. Blokiranjem receptora histamina jedinstvene komponente u ekstraktima masline mogu pomoći u smanjenju alergijske reakcije. Uključite zato masline u antialergijsku prehranu. Mogu povećati protok krvi i svojim protivupalnim svojstvima pomoći kod simptoma bolesti kao što je astma.

7. Zdravlje probavnog trakta

Često konzumiranje vitamina E i mononezasićenih masti u crnim maslinama je povezano s nižim rizikom od raka debelog creva. Ove hranjive materije sprečavaju rak debelog creva tako što neutrališu slobodne radikale. Maslinovo ulje ima i blagotvoran učinak na čir i gastritis. Osim toga, aktivira izlučivanje žuči i hormona gušterače, te time smanjuje učestalost formiranja žučnih kamenaca. Samo nekoliko crnih maslina sadrži 17% dnevne količine vlakana, što poboljšava zdravlje probavnog trakta i podržava idealnu ravnotežu hemikalija i broja mikroorganizama potrebnih za zdrav probavni sistem.

8. Dobar izvor gvožđa

Masline, pogotovo crne, bogate su gvožđem. Sposobnost crvenih krvnih zrnaca da prenose kiseonik po celom telu zavisi od prisustva gvožđa u krvi. Ako patimo od nedostatka gvožđa, naše tkivo ne dobija dovoljno kiseonik i možemo osećati hladnoću ili slabost. Gvožđe takođe igra važnu ulogu u proizvodnji energije. I pravilna funkcija mnogih enzima i imunološkog sistema zavisi od dovoljne količine gvožđa.

9. Zdravlje očiju

Jedna šoljica maslina sadrži 10 odsto preporučene dnevne vrednosti vitamina A, koji je ključan za zdrave oči i omogućuje poboljšan noćni vid. Deluje i protiv katarakte, makularne degeneracije, glaukoma i drugih očnih bolesti povezanih sa starenjem.

10. Povećava nivo glutationa u krvi

Potrošnja maslina je povezana sa znatno povećanim nivoima glutationa u krvi i poboljšanjem antioksidativnog kapaciteta. Glutation je jedan od najvažnijih antioksidansa u prirodi. Niži nivoi glutationa u krvi povezuju se s povišenim krvnim pritiskom, povišenim procentom telesnih masnoća i uopšteno lošijim zdravstvenim stanjem. Veći nivoi dovode se u vezu s boljim zdravljem i prevencijom raka.

Izvor: net.hr

Foto: Pixabay


reklama