Dijalog o klimatskim promenama u susret samitu COP27

52

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović otvorila je konferenciju „Dijalog o klimatskim promenama – Klimatski pametna partnerstva u Dekadi akcije”, u sklopu koje se na nacionalnom nivou razgovaralo o važnim pitanjima iz ove oblasti, u susret globalnom samitu Ujedinjenih nacija – COP27, koji će biti održan od 6. do 18. novembra u Šarm el Šeiku u Egiptu.

Konferenciju, koju je organizovalo Ministarstvo zaštite životne sredine, uz podršku UN i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), otvorili su i ambasador Egipta i glavni pregovarač Predsedništva COP27 Mohamed Nasr, stalna koordinatorka UN u Srbiji Fransoaz Žakob i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre.

Vujović je navela da klimatske promene izazivaju veliku materijalnu štetu u svim delovima sveta, čije posledice osećaju svi, dodajući da je predstojeći samit COP27 važan jer se očekuje da će se sve zemlje ujediniti oko zajedničkog klimatskog cilja, definisanog sporazumom iz Pariza.

Ministarka je istakla da je Srbija na nacionalnom nivou povećala svoju klimatsku ambiciju za tri puta u okviru nedavno usvojenog revidiranog Nacionalno određenog doprinosa – NDC.

– Planiramo da do 2030. godine smanjimo emisije gasova sa efektom staklene bašte za 33,3 odsto u odnosu na nivo emisija iz 1990. godine i to u svim relevantnim sektorima – rekla je Vujović.

Prema njenim rečima, jedna od najvažnijih tema predstojećeg samita COP27 jeste povećanje finansiranja za klimatske promene, kako bi se na globalnom nivou više ulagalo u projekte prilagođavanja na klimatske uslove.

Ona je napomenula da je i Srbiji potrebno prilagođavanje na klimatske uslove na svim nivoima, od građana, preko lokalnih zajednica, pa do privrede, koja treba da iskoristi šansu i postepeno prelazi na zelene, odnosno cirkularne modele poslovanja, što je u skladu i sa Zelenom agendom kojoj je Srbija potpuno posvećena.

– Preduslov za to je prilagođavanje regulative, na čemu ubrzano radimo. Nakon usvojenog krovnog Zakona o klimatskim promenama, Ministarstvo trenutno radi i na donošenju seta propisa iz ove oblasti, poput strategije niskougljeničnog razvoja i programa prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove – ukazala je ona.

Vujović je poručila da je vizija Ministarstva zaštite životne sredine da Srbija bude niskougljenično društvo sa konkurentnom i resursno efikasnom ekonomijom.

– Ako nastavimo da radimo zajedno, uz podršku naših partnera, to je cilj koji možemo da ostvarimo za kvalitetan život građana u klimatski otpornom društvu – poručila je Vujović.

Foto: Vlada Srbije


reklama