Dijalog o štetnom uticaju klimatskih promena na Fruškoj gori

8

Borba protiv klimatskih promena i očuvanje vazduha, zemljišta i čitave životne sredine prioritet je u politici međunarodnih zajednica i jedan od najvećih izazova savremenog sveta, poručeno je sa javnog dijaloga o održivosti Zapadnog Balkana, organizovanog u Nacionalnom parku “Fruška gora”.

Razvojni fond Vojvodine je, s tim ciljem, pokrenuo proces akreditacije sa Zelenim klimatskim fondom, koji pomaže zemljama u razvoju u borbi protiv štetnog uticaja klimatskih promena, kao i u nastojanju da se te promene ublaže.

Zeleni klimatski fond pruža značajnu novčanu pomoć pri finansiranju projekata u oblasti zaštite životne sredine, objasnio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, naglašavajući da je za Vojvodinu to veoma važno. Za šta je novac, pre svega, namenjen.

– Usmeravamo ih u projekte koji će značiti zamenu svih onih energetskih klasa i kategorija zamenu kotlovskih postrojenja, kroz stvaranje uslova preko privatnih partnerstava, ulaganje u energetiku i sve druge elemente održivog razvoja što će značiti čistiju zelenu agendu, što je važno za čitav svet – rekao je Mirović.

Suša i visoke temperature, poplave i druge elementarne nepogode, nanose mnogo štete poljoprivredi, a pre svega samom zemljištu, stoga je snabdevanje hranom u budućnosti dovedeno u pitanje, kazao je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Senad Mahmutović. On navodi da je pomoć Zelenog fonda od izuzetne važnosti.

– Ističemo značaj zelenog klimatskog fonda kojim se obezbeđuje da se iz zelenog klimatskog fonda za poljoprivredu postignu određeni ciljevi i smanje rizici – izjavio je Mahmutović.

On je dodao da Ministarstvo želi da unapredi saradnju sa Zelenim klimatskim fondom i učestvuje u aktivnostima koje će doprineti boljem i lakšem obezbeđivanju finansijske pomoći iz tog Fonda u Srbiji, za različite projekte, čime će biti unapređen rad na sprečavanju i ublažavanju posledica klimatskih promena.

Izvor: RTV

Foto: Nacionalni park “Fruška gora”


reklama