Do kraja godine u Novom Pazaru biće zasađeno 40.000 novih sadnica

16

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović najavila je da će do kraja godine u Novom Pazaru biti zasađeno 40.000 novih sadnica, u sklopu projekta pošumljavanja za koji su tom gradu dodeljena sredstva na konkursima tog ministarstva.

Vujović je, obilazeći lokaciju u blizini manastira Đurđevi stupovi, na kojoj je već zasađeno približno 15.000 novih stabala, istakla da je to izuzetno važna akcija i da će se raditi na pošumljavanju i ozelenjavanju u još oko 40 jedinica lokalne samouprave.

– Ovo je jedan od načina da skrenemo pažnju i podignemo svest o zaštiti životne sredine. Novi Pazar ima problem sa prekomernim zagađenjem, pre svega u grejnoj sezoni, i zato je ministarstvo koje vodim, pored pošumljavanja, sufinansiralo i zamenu kotlarnice u sportskoj hali „Pendik“ – navela je ona.

Ministarka je istakla da će to mnogo značiti za građane Novog Pazara, jer je hala smeštena u samom centru grada, napomenuvši da je projekat vredan približno 5,5 miliona dinara, a podrazumeva nabavku dva nova kotla na pelet.

Prema njenim rečima, vodilo se računa i o direktnoj podršci građanima za njihova ložišta u kućama i stanovima, jer se procenjuje da su ložišta u domaćinstvima starija od 10 godina.

– U zamenu individualnih ložišta biće uloženo ukupno 10 miliona dinara i tu nije kraj. Razgovarali smo sa rukovodstvom šta još možemo da uradimo za Novi Pazar u narednom periodu i koji su to ekološki projekti koje možemo da sprovedemo – predočila je ona.

Vujović je ukazala na to da je u toku i konkurs za zaštitu zemljišta, izrazivši nadu da će taj grad konkurisati sa adekvatnim projektom.

Tokom posete Novom Pazaru, ministarka je sa rukovodstvom grada obišla i nesanitarnu deponiju, koja je jedan od najvećih problema i neophodna je njena sanacija i rekultivacija.

Ona je navela da je sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem razgovarala o skorom zatvaranju ove deponije, objasnivši da projekat postoji od 2012. godine, ali je potrebna njegova revizija, kojom će biti definisano fazno zatvaranje deponije.

Vujović je podsetila na to da je Ministarstvo prošle godine dodelilo sredstva za projekat Regionalnog sistema za upravljanje otpadom za Tutin, Rašku i Novi Pazar, najavivši da će se vrlo brzo krenuti sa projektovanjem kako bi u dogledno vreme počeli radovi.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine, Unsplash


reklama