Do novih traktora preko novih IPARD poziva

99

Poljoprivredni proizvođači u februaru 2022. verovatno će dobiti novu šansu da konkurišu za bespovratni novac iz evropskih pretpristupnih fondova za nabavku traktora.

Kako se navodi na sajtu Uprave za agrarna plaćanja, za meru jedan – investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, sa naznakom samo traktori – biće otvoren poziv 7. februara sve do 31. marta. Za ovu namenu planirano je 1,3 milijarde dinara.

Kroz konkurse iz evropskog pretpristupnog fonda u proteklim godinama veliki broj poljoprivrednika obnovio je vozne parkove. U 2021. bio je sproveden konkurs za mehanizaciju, ali je bila isključena nabavka traktora.

Za kupovinu novih savremenih traktora poreklom iz EU od početka vlada veliko interesovanje. Procenjuje se da je oko 80 odsto zahteva u okviru Mere 1 upravo bilo podneto za njihovu kupovinu. Prošle godine Ministarstvo poljoprivrede davalo je pomoć za nabavku traktora proizvedenih u Srbiji. Tada je tu mogućnost dobilo oko 1.500 poljoprivrednih proizvođača, uglavnom onih koji zbog malih površina koje obrađuju nisu mogli da ispune uslove i da konkurišu za novac iz IPARD fonda.

Zahvaljujući državnim subvencijama (50-65 odsto vrednosti traktora), kao i finansiranju preko IPARD programa, u poslednje četiri godine poljoprivrednici u Srbiji kupili su 21.000 novih traktora, objavljeno je u aprilu 2021.

Inače, kroz IPARD II program Srbiji je za period 2014–2020. opredeljeno 175 miliona evra za podizanje konkurentnosti agrarnog sektora i prilagođavanje standardima Evropske unije. Sada se očekuje IPARD III program za Srbiju, a paket pretpristupne pomoći, prema najavama, iznosiće 288 miliona evra. Ovaj program mogao bi da počne da se realizuje sredinom naredne godine.

Ono što je novina jeste Mera 6, odnosno ulaganje u infrastrukturu. Države koje su već prošle ovaj program finansiranja napominju da je izuzetno zahtevna proceduralno ali i jako važna kada je reč o poboljšanju života ljudi koji žive u seoskim područjima.

U okviru trećeg ciklusa našim poljoprivrednicima biće na raspolaganju već dobro poznate Mere 1, 3, 7 i 9, koje će biti poslate na reakreditaciju i biće delimično izmenjene. U planu je i Mera 6 – investicije u ruralnu javnu infrastrukturu koja će biti otvorena 2024–2025. Prema ranijim informacijama, korisnici Mere 6 imaće mogućnost da ostvare povraćaj od 100 odsto prihvatljivih troškova investicije.

Ovim novcem biće finansirani putevi, vodovod, kanalizacija, ulična rasveta, trafostanice i brojni drugi infrastrukturni projekti koji nedostaju našim selima. Za sredstva će moći da se prijave sve mesne zajednice preko svojih opština. Vrednost investicija biće naknadno poznata, a projekti će biti finansirani sve do 2027. godine.

Foto: Freepik


reklama