Dodatna sredstva za proizvođače mesa i voća u Republici Srpskoj

40

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je u Bijeljini da će resorno ministarstvo obezbediti još sredstava za pomoć proizvođačima mesa i voća, pored 75 miliona KM agrarnog budžeta i šest miliona KM koje je već angažovano iz Kompenzacionog fonda za kapitalne investicije.

On je rekao da je dodatna pomoć ranije dogovorena na sastanku u Gradišci, te da će prva prva mera biti za proizvođače, tovljače svinja.

– Mi ćemo sada obuhvatiti period od 1. marta do 1. juna, kada ćemo vršiti presek i isplatićemo po 50 KM po grlu – rekao je Pašalić.

On je podsetio da je tovljačima svinja, koji su ovaj posao obavili od 1. januara do 1. marta, novac isplaćen.

– Naredna mera će biti podrška uzgajivačima prasića i junadi, sve u onoj vremenskoj dinamici koja je dogovorena sa proizvođačima – naveo je on.

Pašalić je dodao da će prva 2,3 miliona KM za ove namene biti odobrena na prvoj sednici Kompenzacionog fonda, za uzgajivače svinja i voćare, koji su imali štetu od mraza.

On je rekao da ukoliko i ove godine bude potrebe Ministarstvo i Vlada Srpske će reagovati na vreme.

Pašalić je tokom posete preduzeću „Sava Semberija“ naveo da je prehrambena industrija u ovoj firmi u potpunosti bazirana na domaćoj sirovini, što je veoma važno jer pored toga što je dobar prerađivač, ona otkupljuje domaće proizvode, sirovinu.

Pašalić je rekao da je Ministarstvo prošle godine zajedno sa „Savom“ radilo na rešavanju tržišnih viškova, kada je otkupljeno i prerađeno oko 8.000 tona sirovina, uz „Savinu“ količinu.

On je najavio da će se i ove godine resorno ministarstvo uključiti u takav angažman, jer kroz svoje redovne mere podrške ima sredstva za podršku domaćim poljoprivrednim proizvođačima.

Pašalić je izrazio zadovoljstvo preradom proizvoda u ovoj preduzeću jer sama činjenica da se neki proizvodi, kao sok od paradajza, zasnivaju isključivo na domaćoj sirovini, što je retkost, a to samo potvrđuje da su kvalitetni i zdravi.

On je naglasio da proizvodi „Save“ nalaze svoje tržište u zahtevnim zemljama koje vrše rigorozne kontrole, a činjenica da nema reklamacije i vraćanja robe govori sve o ovim proizvodima.

Pašalić je istakao da, kada je reč o ratarima, Gradska uprava i Ministarstvo bi trebalo zajedno da rade na pitanju raspoloživog zemljišta.

– Ovdje u Semberiji imamo zemljište koje je u svojini Republike Srpske koje mi dajemo kroz koncesiju pravnim licima, ali ima i zemljišta kojim upravlja grad, a koje se može dati proizvođačima kroz zakup – rekao je Pašalić.

Direktor preduzeća „Sava Semberija“ Stevo Filipović rekao je da se zahvaljujući merama Ministarstva i Vlade Republike Srpske umnogome uspelo prevazići sve na što se nailazilo u teškoj godini pandemije virusa korona.

– Otkupili smo tako sve ponuđene količine domaće proizvodnje, sve ih preradili i četiri meseca pre ugovorenog roka platili. Naš strateški partner su domaći poljoprivredni proizvođači i očekujem da ćemo i ove godine zajedno sa Vladom Srpske doći u situaciju da sve količine otkupimo i preradimo – rekao je Filipović.

On je izrazio nadu da će konačno doći do popuštanja mera za izvoz na strana tržišta, koja su devet meseci u kontinuitetu bila zatvorena, a „Sava Semberija“ izvozi oko 90 odsto proizvodnje širom sveta.

Foto: Unsplash, Pixabay, Sava Semberija


reklama