Domaće voće stiže ranije nego ikad – višnje „požurile“ čak mesec dana

483

Voćar iz Čerevića u Sremu Milan Kovačević počeo je berbu višanja sorte erdi botermo znatno ranije nego proteklih godina jer je topla klima doprinela da rod pre sazri.

Kovačević kaže za „Dnevnik” da je ovu sortu višanja ranijih godina brao krajem juna, ali da je nekoliko godina unazad to činio sredinom šestog meseca, da bi ove godine već u prvoj dekadi maja dospele za pijacu.

„Od ove sezone očekujem dobar rod, oko deset kilograma po stablu i solidnu cenu“, kazao je Kovačević.

„Kilogram višanja naveliko sada košta oko 200 dinara, dok na pijaci kilogram ovog voća vredi od 250 do 300 dinara. Sa tom cenom uklopiću se u pokrivanju troškova proizvodnje. Najviše, kao i ranijih godina, otići će na troškove dnevnica berača, koji godinama kod mene rade i čiji sat ove sezone košta 500 dinara“, zaključuje on.

Milan ima još tri sorte višanja – oblačinsku, šumadinku i piramiš, koje, kako procenjuje, stižu za berbu oko 25. maja, taman kada završi sa berbom sorte erdi, koja je, ističe, odlična za preradu i jelo, otporna na mraz, sušu i nije previše osetljiva na bolesti i štetočine.

„Celokupan rod prodajem na pijačnim tezgama u Novom Sadu i okolnim mestima, i za sada sam zadovoljan potražnjom. U voćnjaku i na pijaci pomažu mi supruga, ćerka i sin, koji su sada, uz sezonske radnike, uključeni i u berbu višanja“, napominje Kovačević i dodaje da je lane imao peh u proizvodnji zbog leda koji je uništio celokupan rod.

Ove godine, napominje, za razliku od drugih područja u Srbiji, voćari na Fruškoj gori dobro su prošli jer nije bilo mraza, osim što je duvao jak vetar u vreme kada su cvetale šljive, pa će ih biti manje nego lane i ranijih godina. Na drugom voću koje ima još u voćnjaku očekuje prosečan i kvalitetan rod.

Izvor: Dnevnik.rs

Foto: Pixabay

 


reklama