Domaći sok od trnjina – kada brati i kako napraviti

2373

Trnjina, trnjavka, crni trn, crni grm ili divlja šljiva – sve su to imena za biljku čija lekovita svojstva narodna medicina poznaje od davnina. Na latinskom Prunus spinosa, raste kao divlje šumsko voće, mada može i da se gaji. Svi delovi ove sjajne biljke mogu da se iskoriste: koren, kora, cvet i list za čaj, a plodovi za sok. 

Trnjina cveta tokom marta i aprila, a sazrevanje počinje u septembru. Tamnoplavi plodovi prekriveni pepeljkom sadrže 5 do 8% šećera, organskih materija 1,5-3% pektina 1,5%, vitamina C 8-26%, jabučne kiseline 1,7%, vitamina P do 4000 mg, što je više od aronije, tanina do 1%. Ipak, danak svom izuzetno lekovitom sastavu plaćaju trpkim i neprijatnim ukusom. Zato se berba savetuje tek nakon prvih mrazeva, od oktobra do marta, pa slobodno možemo reći da je trnjina ne jesenja, nego prava zimska voćka. Kada ničega više nema na drveću – trnjine su tu, omekšale i idealne za spravljanje sokova, likera, džemova i marmelada.

Ipak, ako vam se i ranije ukaže prilika da naberete trnjine, nemojte je propustiti, jedino u ovom slučaju prvo zaledite plodove u zamrzivaču, kako bi se izgubio opor ukus i stežući efekat.

Treba pomenuti da su proizvodi od trnjina izuzetno ekonomični, jer glavnu sirovinu uzimate direktno iz prirode – potpuno besplatno. Divlju šljivu možete naći na brdima, šikarama i uz rub hrastovih šuma. Voli suvo, kamenito zemljište i osunčane pozicije.

Za pripremu soka trebaće vam blender, lonac i čiste flaše. Dobro operite bobice, skinite peteljke i stavite ih u lonac, da prokuvaju u vodi. Omekšale trnjine usitnite u blenderu ili ispasirajte ručno, a potom vratite u lonac dodajte šećer i prelijte vodom. Za svaki kilogram trnjina trebaće vam 250g šećera i 2.5 litra vode.

Sok kuvajte na umerenoj vatri najviše 10 minuta nakon što provri. Sipajte ga u čiste flaše, najbolje prethodno sterilisane. Preporučujemo da flaše umotate u ćebe, kako bi se postepeno ohladile, a kada se potpuno ohlade, da ih smestite u zamrzivač. Tako se sok može koristiti sedam-osam meseci.

Jednom otvorena flaša se drži u frižideru i koristi najviše sedam dana. Naime, pošto ne sadrži nikakav konzervans, lako može doći do kvarenja. Ukoliko bolujete od dijabetisa ili jednostavno ne želite da konzumirate beli šećer, možete ga slobodno zameniti stevijom.

Foto: Pixabay

 


reklama