Dominacija Vojvodine u proizvodnji industrijskog bilja i žitarica

26

U Privrednoj komori Vojvodine održana je prezentacija studije „Agrarna proizvodnja u Vojvodini 2020. godine“.

Mladen Petković, sekretar Udruženja poljoprivrede PKV istakao je da je Udruženje zajedno sa autorom studije Prof. dr Branislavom Vlahovićem objavila ovu studiju.

U pitanju je detaljna analiza poljoprivredne proizvodnje AP Vojvodine koja sadrži pet poglavlja- proizvodnja žitarica , proizvodnja industrijskog bilja, povrtarska proizvodnja , voćarska proizvodnja i stočarska proizvodnja.

Trebalo bi istaći da u proizvodnji žitarica Vojvodina učestvuje sa 58, 4% u odnosu na proizvodnju žitarica Republike Srbije. U industrijskom bilju dominira sa 94,5%. Što se povrća tiče, taj procenat proizvodnje AP Vojvodine u udelu Republike Srbije je 28% , a u voćarstvu gotovo 17%.

Studija je rađena u prethodnih nekoliko meseci na bazi statističkih podataka.

Detaljnija prezentacija studije biće održana u okviru onlajn Dana poljoprivrede na sajamskoj platformi u četvrtak 20. maja u 12 časova.

Podaci za prvi kvartal ove godine pokazuju da je što se agrara tiče, odnosno spoljnotrgovinske razmene, suficit veći za 43,2% u poređenju na isti period prošle godine, a da je izvoz povećan za 26,7%.

Prof. dr Branislav Vlahović, autor studije, istakao je da se studija radi već treću godinu i cilj je da se nastavi i u narednim godinama kako bismo videli kakvi su rezultati postignuti u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije u AP Vojvodini.

– Prošlu godinu možemo okarakterisati kao relativno dobru – ocenio je prof. Vlahović.

Što se tiče prinosa, u AP Vojvodini postignuti su solidni rezultati, a ono na čemu bi trebalo raditi je povećanje agrotehnike kako bi se povećali i sami prinosi.

Ova studija će koristiti svim stručnim institucijama kako bi se sagledalo pospešivanje proizvodnje.

Foto: PKV, Unsplash


reklama