Drvo života – ukras svakog doma i vrta

232

Drvo života, ili juka, vodi poreklo iz centralne i severne Amerike, a drevni narodi koji su naseljavali te predele koristili su ovu biljku kao lek i hranu još pre 2.000 godina. Zbog vrlo lepog oblika i velike izdržljivosti, drvo života se često koristi kao ukras za sobe, stepeništa i terase.

Postoji više od 50 različitih vrsta koje pripadaju porodici Yucca, a među najpoznatijim su Yucca aloifolia, koja ima guste sivo-zelene, špicaste listove, i Yucca elephantipes, koja može dostići visinu i do 12 metara. Vrste koje uspevaju u bašti nemaju stablo nego samo tvrdo lišće koje je dugačko i pri kraju vrlo oštro zašiljeno pa budite oprezni jer može biti opasno na dodir.

U prirodnom staništu, iz rozete može da naraste više od pola metra duga cvetna stabljika sa mnogo zvonastih cvetova, ali na žalost, veoma retko. Drvo života raste prilično sporo, ali može da postigne visinu od jednog pa do tri metra.

Nega i održavanje

Ovo sobno cveće traži dosta svetla pa mu obezbedite osunčano mesto u stanu. Od proleća do jeseni juka, kao sobna biljka, trebalo bi da se redovno zaliva uz prihranjivanje svake sedmice.

Leti je možete izneti na balkon, ako je dovoljno osunčan. Tokom zime, juki će prijati malo hladnija prostorija (5 do 10 stepeni), mada će podneti i višu sobnu temperaturu. Ako je držite na niskoj temperaturi, može da uvene.

Leti bi drvo života trebalo zalivati dva do tri puta nedeljno i prihranjivati, dok je zimi dovoljno zalivanje jednom sedmično bez prihranjivanja.

Ako juka zimi stoji na tamnom ili pretoplom mestu, listovi mogu početi naglo da opadaju. Tada biljku premestite na svetlije mesto i prestanite sa zalivanjem kako bi se zemlja potpuno osušila (šest do osam nedelja). Posle toga, presadite biljku u novu zemlju i pomalo zalivajte.

Iako bi zalivanje trebalo da bude redovno, a zemlja uvek vlažna, pazite da ne preterate sa količinom vode, jer to može dovesti do bolesti korena koji će početi da truli.

Gajenje juke nije previše zahtevan posao. Prija joj svetlost i dekorisaće vaš dom tokom cele godine. Pošto joj prijaju veoma svetla mesta, slobodno je potpuno izložite suncu.

Sadnja juke se obavlja u veću saksiju, a presađuje se tek kad njeno korenje ispuni staru. Pre toga će biti dovoljno da obnavljate površinsku zemlju. Presađivanje bi obično trebalo uraditi na svake dve godine i to kad je biljka još mlada, a ako brzo raste, presađivanje možete obavljati i svake godine. Uvek na dno saksije stavite šljunak ili crep zbog drenaže.

Razmnožavanje

Drvo života se uspešno razmnožava semenom, reznicama stabljike ili izdanaka. Ako razmnožavate semenom, seme posejte na proleće, u martu, i ostavite na toplom i suvom mestu. Kad biljka počne sa nicanjem, presadite je u saksiju veličine sedam do devet centimetara. Mlade biljke držite na poziciji bez promaje.

Drugi način je da skalpelom ili nožem sa matične biljke skinete izboj sa četri lista i parčetom kore stabla. Posadite je odmah u mešavinu peska i treseta i stavite na toplo mesto pri temperaturi od oko 20 stepeni uz povremeno zalivanje.


reklama