Država nadoknadila mlinarima minus zbog ograničenja cena

48

Upornost mlinara se isplatila. Posle višemesečnog čekanja, slanja dopisa i pregovaranja, konačno im je pre nekoliko dana isplaćena i poslednja rata, zbog gubitka koji su imali kada su brašno morali da prodaju po ograničenim cenama.

Kako iz „Žitounije“ kažu, sa poslednjom uredbom Vlade, država je nedavno namirila mlinare sa poslednjih oko 193,6 miliona dinara. Time je, kako kaže Zdravko Šajatović, direktor Udruženja mlinske, pekarske i testeničarske industrije, ispunjen i poslednji njihov zahtev. Od ukupnog broja mlinova, dva su najveća, još dva malo manja, a ostali su u odnosu na njih manje proizvodnje. Novac od poslednje rate je srazmerno podeljen prema tome koliko je ko brašna isporučio.

– U martu je odobreno da mlinovi kupe iz državnih rezervi 15.000 tona brašna po 23 dinara po kilogramu, što je u odnosu na tržišnu cenu koja je 35 dinara, za 12 dinara manje – kaže Šajatović i dodaje:

– Za februar i mart je isplaćeno 160 miliona dinara. Ostalo je da se pokriju troškovi za još četiri meseca, a što je sada sa ovom poslednjom uplatom namireno. Sredstva su obezbeđena rebalansom budžeta, a isplaćena su preko Uprave za agrarna plaćanja. Mesecima nismo odustajali. Iako je po zakonu da država može da ograniči cene, mlinari takođe po članu istog tog zakona nisu dužni da obezbeđuju tu socijalnu razliku.

Kako ističe, uredba o ograničenim cenama važila je do kraja jula ove godine, da su svih 15 mlinova isporučili brašno trgovinama, kako je zahtevano – svih 39.000 tona brašna.

– Sankcije su bile izuzetno ozbiljne, šest meseci da ne radi mlin, pa nikome nije ni padalo na pamet da se ogluši. Bilo je takođe veoma teško izdržati dok smo čekali da nam se isplati novac, pa nema dileme da su mlinovi u tom periodu otežano poslovali. Osim toga, oko dva meseca bio je zabranjen izvoz, što po mojoj proceni predstavlja gubitak od 40.000 tona brašna u izvozu ili 17 miliona evra. Osim novca izgubili smo i poverenje kupaca. Naša glavna izvozna niša je region, pre svega Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Makedonija – – kaže Šajatović.

Prema njegovim rečima, i tokom poslednje krize se pokazalo da su jedini sigurni garant stabilnosti i snabdevenosti brašnom mlinovi, a tek na drugom mestu državne rezerve.

Kako je Zdravko Šajatović rekao, proizvodna cena brašna, tipa 400 sada je 70 dinara po kilogramu, a da je sa porezom na dodatu vrednost i maržom od deset odsto u maloprodaji 84,70 dinara po kilogramu.

Kilogram brašna tipa 500 košta u proizvodnji 65 dinara, a sa PDV i maržom 78,65 dinara. Te cene će važiti do 28. februara 2023. godine.

Izvor: Novosti

Foto: Envato


reklama