Đubrenje zasada brusnice

38

Sa đubrenjem brusnice se počinje u aprilu, kad se pojave novi prirasti, a četiri fenofaze su ključne za primenu đubriva: cvetanje, zametanje, rast ploda i diferencijacija cvetnih pupoljaka.

Azot, fosfor i kalijum su tri elementa koja se najčešće dodaju u zasadima brusnice, pošto su to i elementi koji se u najvećim količinama i ’iznose’ iz zasada tokom berbe.

Brusnica preferira amonijačnu formu azotnih đubriva, zbog čega se dodaje urea, ali mogu se koristiti i organska đubriva koja se razlažu i daju amonijum jone. Preporučena količina 5 do 10 kg čistog azota (UREA ili amonijumsulfat) u kombinaciji sa 50-100 kg/ha NPK đubriva (10:20:20 ili 12:24:12 ili14:14:14). Aplikaciju bi trebalo vršiti svake 2-3 nedelje sve do sredine avgusta. Posle toga poželjno je prestati sa đubrenjem azotom, kako bi biljke očvrsle i pripremile se za zimsko mirovanje.

Zemljište kisele reakcije na kojima se uzgaja američka brusnica su često siromašna fosforom zato što je on vezan za gvožđe i aluminijum u zemljištu i često ne može biti ’oslobođen’. Zbog toga je potrebno optimizovati količinu fosfora koji se unose u zemljište kako bi se ostvario visok prinos i istovremeno izvršilo potapanje zasada uz očuvanje kvaliteta vode. Jedna od preporučenih normi đubrenja je dodavanje 56-112 kg/ha čistog fosfora.

Kalijum je važan element za povećanje krupnoće, boje i održavanje kvaliteta ploda, ali nije limitirajući za uzgoj brusnice. Njegova primena je posebno poželjna (oktobar) da bi se povećala otpornost tkiva prema niskim temperaturama.

Izvor: Poljoprivredne stručne službe Srbije
Foto: Cover Images


reklama