Dunav bogatiji otpadom nego ribom

195

Udruženje sportskih ribolovaca „Dunav“ u Sremskim Karlovcima ove godine obeležava 70 godina postojanja, a njegov predsednik Vlado Čolić govorio je tim povodom za Radio Novi Sad o stanju ribljeg fonda nekada i danas.

Vlado Čolić kaže da je situacija sa Dunavom loša.

– Krajnje je vreme da se postave prečistači, da se prestane sa zagađenjem pesticidima i drugim hemijskim sredstvima i plastikom – priča Čolić i dodaje:

– Ja sedam dana idem da pecam i nikako da mi „zapeca“ neka bela riba, tu gde je nekad u Karlovcima bio pravi majdan šarana, somova, smuđeva.

Problem je industrija, zapravo svest ljudi o tome da je voda izvor života.

– Ovog juna ćemo, ako boleština dopusti, dovesti po deseti put decu iz svih krajeva Vojvodine u Školu ribolova u želji da decu dovedemo na reku – kaže Čolić.

Mišljenja je da bi osim roditelja i škola trebalo da se pozabavi ovom temom.

– Doživeo sam da sretnem decu u nižim razredima osnovne škole koja žive par stotima metara od Dunava, a da nisu bila da je vide, a to je nedopustivo – čudi se Čolić.

Studenti ekološkog pokreta pomažu u organizovanju škole ribolova i kroz predavanja o reci i ribolovu, vožnju čamcem i pecanje, kao i poklone (majice, kape i slično) i zahvalnice, žele da ih privuku reci i ribolovu.

Deca mogu da se jave na telefon 021/881-042 i raspitaju o svemu.

Ove godine Udruženje ribolovaca slavi punih 70 godina postojanja i aktivnog delovanja.

U međuvremenu, JVP „Vode Vojvodine“ najavljuju puštanje 14 tona mlađi u Dunav kod Sremskih Karlovaca i na ostalim mestima. To je, po rečima ribara, samo slamka spasa s obzirom na trenutnu situaciju ribljeg fonda u reci. Ipak, kaže Čolić, te količine su značajne i daju im obavezu da ih sačuvaju.

Naravno, prisutan je dugogodišnji problem krivolova jer i kad uhvate ribokradice, kazne su simbolične, zaključuje Čolić.

Izvor: RTV

Foto: Unsplash


reklama