Dunav osiguranje podseća poljoprivrednike da na vreme osiguraju useve

40

Predstavnici Dunav osiguranja potpisali su u ariljskom selu Latvica ugovor sa Vladanom Novakovićem o osiguranju zasada maline koji se prostiru na 2,5 hektara i pozivaju poljoprivrednike u tom kraju da na vreme osiguraju svoje useve i plodove.

Ariljski kraj poznat je po uzgoju ove voćne vrste, ali i po vremenskim nepogodama koje neretko nanesu ozbiljnu štetu ovoj kulturi. Zbog toga sve veći broj poljoprivrednih proizvođača, a naročito voćara odlučuje da svoje zasade osigura.

Dunav osiguranje je lider u ovoj oblasti, što potvrđuje i porodica Novaković koja je četrnaestu godinu za redom potpisala ugovor sa ovom osiguravajućom kućom. Šef poslovnice Dunav osiguranja u Arilju Danka Tošić kaže da je u toku sezona osiguravanja useva i plodova koja će trajati do kraja maja ili početka juna, to jest do pojave prvih plodova maline i ostalog voća.

„Ova godina nam je malo drugačija i specifičnija u odnosu na prethodne i svaka godina je sama za sebe, uglavnom zavisi od vremenskih prilika. Klimatske promene i ono toplije vreme su ove godine pogurali vegetaciju, tako da se nisu dovoljno razvile voćke, konkretno maline, pa će i prinosi ove godine biti niži u odnosu na prethodne. Što se tiče osiguravajućih pokrića, u februaru se radilo osiguranje voća, jabuke i šljive od mraza. Na žalost, mraz se ostvario. Voćnjaci pod jabukom i šljivom su poprilično stradali čak je ove godine mraz zakačio i malinu”, rekla je Tošićeva za Tanjug.

Milisav Novaković ističe važnost osiguranja poljoprivrednih kultura koje u ariljskom kraju za mnoge predstavaljaju primarni, a neretko i jedini izvor prihoda.

„Mi više od 10 godina sarađujemo sa Dunav osiguranjem. Pošto je naše područje pogodno vremenskim nepogodama, najviše štete smo svih ovih godina imali od grada gde smo imali i velike materijalne štete. Mislim da je to bila 2019. godina kada je bila stopostotna šteta. Ove godine smo imali veliku štetu od mraza. U ovom području u kom se mi nalazimo, preko 90 odsto voća je smrzlo. Možemo slobodno da kažemo da mi našu osiguravajuću kuću nećemo menjati jer smo zadovoljni saradnjom sa Dunavom svih ovih godina i da Bog da budemo živi i zdravi i mi i oni i da nastavimo dalju saradnju, nadam se na obostranu korist”, kaže Novaković.

Njegov brat Vladan naglašava da svoju proizvodnju danas ne bi imali da Dunav osiguranje nije pokrilo gubitke koje su pretrpeli pre tri godine.

„Ono što je praksa svake godine jeste osiguranje svih useva koje obrađujemo, kako voćnjaka tako i onoga vezanog za ratarastvo. Danas smo ugovor potpisali svečano, inače to je praksa od 2010. godine od kada sam završio fakultet i opredelio se sa bratom da idemo u ovom smeru. Imali smo neka loša iskustva kao što je bio slučaj 30.maja 2021. godine. Tada ne bismo sigurno preživeli da nismo bili osigurani”, rekao je on.

Od voća sa svoga imanja Novakovići proizvode „Novakovu rakiju“, za koju su prošle godine dobili i priznanje Najdomaćin, dok je potvrda kvaliteta njihovog proizvoda stigla i sa ovogodišnjeg Novosadskog sajma, u vidu Zlatne medalje.

A/P: Tanjug


reklama