Durok je starija rasa američke domaće svinje koja čini osnovu za mnoge mešovite rase komercijalnih svinja.

Rasa je nastala u Sjedinjenim Američkim Državama 1860. od više sojeva crvenih svinja koje su živele na prostoru Njujorka, Nju Džerzija i Masačusetsa. Najbitniji sojevi u formiranju ove rase su bili crveni džerzi i stari durok, pa se sve do 1940 godine ova pasmina nazivala durok-džerzi. Vremenom, durok je postao najzastupljenija rasa u SAD i Kanadi.

Današnji durok je velike konstitucije, duži, mesnatiji i plodniji od nekadašnjeg. Dosta je otporniji od ostalih mesnatih pasmina. Glava je nešto teža, a uši poluklopave. Leđna linija je ravna, a ponekad blago izvijena. Noge su duge i jake, što ovoj pasmini olakšava kretanje po pašnjaku. Boja kože i dlake može biti u različitim nijansama crvene, odnosno, riđe boje.

Plodnost je neujednačena i krmača prasi 8-12 prasadi. Krmača ima odlične majčinske osobine (pažljiva je i brižna majka).

Durok ima dobra tovna i klanična svojstva, pa se koristi u ukršanju sa drugim rasama kako bi im se popravilo procenat intramuskularne masti. Durok ima 2-3% intramuskularne masti što je više od optimalnog, te se kombinuje sa pasminama kod kojih je taj procenat manji (pietren, belgijski i nemački landras).

Izvor: veterina.info

Foto: Free Images