Dvanaest firmi iz Srbije na sajmu hrane u Moskvi

14

Na međunarodnom sajmu prehrambenih proizvoda u Moskvi ’Prodexpo’ od 6. do 10. februara svoju robu izlagaće 12 kompanija iz naše zemlje, saopšteno je iz Privredne komore Srbije.

Na sajmu izlažu Fruvita, Hladnjača Inter fud, ITN grupa, Brend Naša, Kuč kompanija, Master frigo, Megle, ZZ Moravac, PIK Bečej, Vino kalem, AD Voćar i Zlatiborac.

– Tradicionalno učešće srpskih kompanija na jednoj od najuglednijih međunarodnih izložbi prehrambenih proizvoda u Rusiji, regionu Zajednice nezavisnih država i šire, direktno doprinosi kvalitetnijem pozicioniranju srpskih brendova i ukupnom izvozu – navodi se u saopštenju PKS.

Istaknuto je da je stabilizacija kursa rublje od početka prošle godine uticala na povratak trenda rasta trgovinske razmene Srbije i Rusije i srpskog izvoza.

Ukupan srpski izvoz u Rusiju za 11 meseci 2016. vredeo je 729,9 miliona dolara što je rast 10,9 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, dok je pokrivenost uvoza izvozom sa 41,5 odsto povećana na 53,9 odsto.

Izuzimajući uvoz energenata koji obuhvata 60 do 80 odsto uvoza iz Rusije godišnje, Srbija beleži suficit u trgovinskoj razmeni. Izvoz voća u Rusiju je povećan 37,8 odsto, a zarada je bila 180 miliona dolara.

Foto: Cover Images, Prodexpo


reklama