Dve i po godine zatvora za Turčina koji je ubio mačku

32

Sud u Istanbulu izrekao je muškarcu koji je namerno ubio mačku lutalicu zatvorsku kaznu od dve i po godine i zabranu napuštanja zemlje, što je najoštrija kazna ikada izrečena u Turskoj po zakonu o zaštiti životinja.

Istanbul je poznat po velikom broju mačaka lutalica, koje niko ne dira i ljudi se brinu o njima i hrane ih.

Video sa nadzornih kamera koji je pušten u sudu pokazuje kako je osuđeni 1. januara namerno jurio mačku koju su u kraju svi zvali Eros, a zatim je šutirao do smrti u jednom liftu, prenela je agencija Anadolija.

Događaj je izazvao ogromno ogorčenje i bes u Turskoj. U sudu i pred njim okupilo se na stotine aktivista za prava životinja koji su uzvikivali „ubica“. Na društvenim mrežama je poslednjih dana učestao bio haštag „Pravda za Erosa“.

Samo izricanje presude, koja još nije pravosnažna, u sudnici su pratili pojedini političati i aktivisti. Turski ministar pravde Jilmaz Tunč objavio je na mreži X da je to najviša kazna do sada izrečena po turskom zakonu o zaštiti životinja.

Osuđeni mlađi muškarac branio se psihičkim problemima. On je ranije već bio osuđen za isto delo na godinu i tri meseca zatvora, ali je sud tu kaznu smanjio na tri meseca zbog dobrog ponašanja. Tužilaštvo je zatim uložilo žalbu.

Nasilje nad životinjama često puni turske novine, a aktivisti zameraju da u zakonu ima puno nedostataka i da su kazne premale.

Foto: Envato


reklama