Dve milijarde dinara za reciklere

25

Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije objavilo je konačnu listu firmi iz reciklažne industrije koji su preko konkursa ostvarili pravo na podsticajna sredstva za 2018. godinu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, na spisku su 22 kompanije kojima će na ime podsticaja biti isplaćeno od pola miliona do 722 miliona dinara.

„Reciklerima“ se ova sredstva dodeljuju na osnovu konkursa iz juna 2018. godine, a na ime podsticaja za ponovnu upotrebu i iskorišćavanje otpada kao sekundarne sirovine ili dobijane energije.

Visina iznosa podsticaja utvrđena je na osnovu obračuna tretiranih količina otpada koje su kompanije iz reciklažne industrije prijavile, a proverile su ih inspekcije Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Ukupna podsticajna sredstva koja će za 2018. godinu isplatiti Ministarstvo zaštite životne sredine su veća od dve milijarde dinara, a od toga 722,5 miliona dinara biće isplaćeno firmi „Jugo-Impex e.e.r“ iz Niša.

Tokom marta, Udruženje reciklera Srbije upozorilo je da se reciklerima duguje 1,7 milijardi dinara za tretman opasnog otpada iz 2016. i 2017. godine, a ministar Goran Trivan je odgovorio kako država ne duguje reciklerima i da mu smeta kad se isporučuju računi koji nisu dogovoreni.

Foto: Pixabay


reklama