Dvorište crkve u Banatskoj Topoli bogatije za 60 mladica sibirskog bresta

25

U dvorištu Rimokatoličke crkve u Banatskoj Topoli zasađeno je 60 mladica sibirskog bresta.

Ova ekološka akcija deo je šireg projekta koji se realizuje u jedanaest lokalnih samouprava u Vojvodini, a obuhvata sadnju 1.400 mladica.

Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde, pridružio se akciji prolećne sadnje u Banatskoj Topoli i poručio da će lokalna samouprava uvek podržati nastojanja da se ekološka slika u našoj sredini unapredi.

– Područje našeg grada, ali i ovaj deo Banata spadaju u najnepošumljenije u ovom delu Evrope. Svaka sadnica mnogo znači. Grad Kikinda, zahvaljujući saradnji sa resornim ministarstvom i pokrajinskim sekretarijatom, može da se pohvali impresivnim učinkom prolećne sadnje. Do kraja aprila imaćemo oko 17.000 novozasađenih mladica. Osim vetrozaštitnih pojaseva, sadnjom je obuhvaćena popuna drvoreda i partnerno uređenje – precizirao je Lukač.

Osim u Banatskoj Topoli, sadnja je obavljena i u Sajanu. U tom selu je zasađeno 100 sadnica. Sadnja u Banatskoj Topoli i Sajanu, ali i druge, realizovane su u saradnji sa Ištvanom Pastorom, predsednikom Skupštine AP Vojvodine.

– Sadnja 1.400 sadnica, na simboličan način, predstavlja broj upisanih đaka prvaka koji nastavu pohađaju na mađarskom jeziku. Istovremeno, važno je da i dalje jačamo svest o zaštiti životne sredine – izjavio je Norbert Odri, predsednik Omladinskog foruma SVM.

Foto: kikinda.org.rs


reklama