Džem od šipurka – najslađa tajna bakine kuhinje

39

Sastojak je mnogih starinskih kolača, a odlično ide i uz palačinke. Mnogi su ga jeli kradom, kašikom pravo iz tegle, krijući se u bakinom špajzu. Da, to je džem od šipurka, poznati ukus detinjstva, koji budi samo slatka sećanja. 

Kada je reč o pripremi džema i pekmeza, obično odmah na početku naglasimo da je proces prilično jednostavan –  ovde to nije slučaj, i pripremite se na to da će vam oduzeti veći deo dana. Ipak, vredeće truda, jer ova interesantna zimnica slatko-kiselog ukusa predstavlja pravu riznicu vitamina.

Što se sastojaka tiče, trebaće vam samo zreo šipurak, šećer, voda i limuntus. Na 6kg šipurka ide isto toliko šećera i jedna kesica limuntusa, a vodu ćete dozirati po potrebi. Držite se ove razmere, a količinu prilagodine svojim potrebama.

Ono što će vam potrošiti najveći deo vremena, a bogami i strpljenja, je čišćenje šipurka i uklanjanje koštica. Najpre nožem što bolje uklonite crnu glavicu sa peteljkom na svakom plodu – ukoliko preskočite ovaj korak, džem će biti taman i gorak. Plodove dobro operite, stavite u veliku šerpu, i nalijte vodu da bude dva prsta iznad šipuraka. Kuvajte 2-3 sata, dok sve dobro ne omekša, uz dodavanje vode ukoliko bude potrebno. Povremeno promešajte drvenom varjačom da ne zagori.

Kada se dobro ohladi, omekšali šipak sameljite u mašini za mlevenje mesa. Sad je neophodno ukloniti koštice, a to ćete učiniti pasiranjem kroz nekoliko sita – sve gušćih i gušćih. Na kraju procedite kroz gazu, za slučaj da vam je neka koštica promakla. Znaćete da je gotovo kada u masi više ne bude karakterističnih oštrih dlačica šipka.

Smesa koju ste dobili je sirup, odnosno kaša od šipka. Dodajte joj šećer i limuntus (nije neophodno), pa kuvajte dok se ne zgusne, uz neprekidno mešanje. Džem od šipurka je gotov kada se varjačom povuče po dnu šerpe i ostane beo trag. Još jedan pokazatelj je pojava bele pene po površini. Pre punjenja u tegle, ovu penu treba ukloniti, jer će doprineti bržem kvarenju džema.

Vruć džem se sipa u tople, sterilisane tegle, pa hermetički zatvara poklopcem. Preporuka je da se tegle okrenu naopačke, kako bi se stvorio efekat vakuma. Umotajte ih u ćebe i ostavite da prenoće. Tegle čuvajte u špajzu, a čim jednu načnete – prebacite je u frižider.

Foto: Pixabay


reklama