Podizanje svesti najmlađih, od predškolskog do srednjoškolskog uzrasta, o značaju zaštite životne sredine, ekologiji i prirodi cilj je projekta ’Za čistije i zelenije škole u Vojvodini’, koji zajednički realizuju pet pokrajinskih sekretarijata, dva javna preduzeća, nevladine organizacije i privatne kompanije.

– Kada govorimo o mlađim generacijama, prioritet je očuvanje životne sredine, a izazovi koji su pred nama su veliki. Populacija je od prošlog veka do danas porasla za 3,7 puta, a potreba za energentima porasla je za 30 puta. Energenti su izuzetno važni i u smislu zaštite životne sredine – rekao je pokrajinski sekretar za energetiku Nenad Grbić.

Jedan od učesnika u projektu je i Nacionalni park Fruška gora, čija je uloga da učenicima svih uzrasta što više približe, ne samo prirodu, značaj zaštite životne sredine, već i sam način kako funkcioniše i čime se bavi Nacionalni park.

– Fruška gora je na raspolaganju svima. Naš zadatak je da pomognemo najmlađima, da im približimo zaštitu parka prirode, ali i kako se borimo sa problemima koje imamo u Nacionalnom parku. Veoma je važno da kod učenika bude razvijena svest o zaštiti prirode, jer su oni nosioci razvoja i zaštite životne sredine u budućnosti – rekao je Konstantin Plužarević, iz NP Fruška gora.

Jačanje partnerstava u ovom projektu jedan je veliki iskorak, ocenio je pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević.

– Sada imamo pet sekretarijata, grad Novi Sad, Grad Beograd, JP Vojvodina šume, NP Fruška gora, ali i učešće nevladinih organizacija, udruženja i privrednih subjekata, kao što su Naftna industrija Srbije i Beočinska fabrika cementa. To daje dodatni značaj ovom projektu, jer ćemo svi zajedno, uz podršku lokalnih samouprava, doprineti zelenijem i čistijem prostoru – rekao je Radojević.

U Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam, koji je nosilac projekta, napominju da su ove godine definisani dodatni kriterijumi za svaki uzrast učenika.

– Deset godina u kontinuitetu ostvarujemo ovaj program, a od ove godine imamo i jasne kriterijume za svaki uzrast, od predškolskog do srednjoškolskog, kao i za decu sa smetnjama u razvoju. Ustavom je zagarantovano pravo svakog građanina na zdravu životnu sredinu. Zato pozivamo škole da nam se pridruže, da edukuju decu u oblasti zaštite životne sredine, da daju na značaju prirodi i koliko je ona važna za naš opstanak. Time smo uspeli da objedinimo svoj cilj, a to završavamo tako što decu nagradimo danom u prirodi – rekla je pokrajinski podsekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Brankica Tabak.

Recand Fondacija za reciklažu limenki, koja je od početka jedan od partnera u projektu, a od prošle godine su, kažu, uspostavili čvršću saradnju sa pokrajinskim sekretarijatom.

– Škole u Vojvodini su gotovo uvek u vrhu kada govorimo o količini prikupljenih recikliranih limenki. Pozadina celog projekta je da podstaknemo reciklažu limenki, da povećamo ratu reciklaže limenki. Institut za limenke je dokazao da su i prošle godine od svih recikliranih ambalaža na svetu, čak 69 odsto bile limenke – kaže Jelena Kiš, iz Recand fondacije.

Foto: Pixabay