Ehinacea – snaga ružičastih cvetova

24

Biljka divnih ružičastih cvetova, ehinacea (Echinacea purpurea), tek od nedavno je postala popularna u Evropi. Međutim, ehinacea ima vekovnu reputaciju moćnog biljnog leka za jačanje odbrambenih sposobnosti organizma.

Na primer, severnoamerički Indijanci koristili su ehinaceu protiv zmijskog ujeda, a naučnim ispitivanjima njene „moći“ su dobile potvrdu.

Naime, polisaharidi, prevashodno ehinacin, derivati kofeinske i ferulne kiseline i flavonoidi jačaju imunitet. Izgleda da efekti koje ova biljka ima na imunitet potiču pre od kombinacije aktivnih sastojaka.

Ehinacea jako dobro uspeva i u našim klimatskim uslovima, lako se može gajiti u baštama, te će vam svaki stručnjak reći da je najbolje koristite biljke koje rastu u vašem okruženju.

Ehinacea je verovatno najdelotvornija biljka za jačanje imunog sistema. Delotvorna je u lečenju virusnih, bakterijskih i gljivičnih infekcija. Pri tom je bezbedna za upotrebu, ali kada je upotrebljavate u određenom vremenskom intervalu, poželjno je praviti pauzu jer pojačanje odbrambenih mehanizama je „vanredno“ stanje za naše telo, pa nikada ne bi trebalo da traje previše dugo. Jedan od predloga je da ehinaceu konzumirate pet dana (recimo u toku radne nedelje), a dva dana pravite pauzu.

Ovu biljku je najbolje upotrebljavati kad počnu velike epidemije gripa i prehlade ili sa prvim simptomima bolesti. Dakle, može se uzimati preventivno dok se infekcija ne pojavi ili ako ste se razboleli ehinacea značajno skraćuje trajanje bolesti i ublažava simptome.

Pored gripa, ehinacea se preporučuje i protiv ostalih virusnih infekcija, a naročito protiv herpesa. Međutim, ne preporučuje se osobama sa HIV virusom, obolelima od tuberkuloze i svima koji pate od autoimunih bolesti kao što su multipla skleroza i lupus.

Ehinacea se može upotrebljavati u obliku čaja, ali bolje je koristiti alkoholne tinkture i ekstrakte jer se neka jedinjenja iz ehinacee rastvareju u vodi, a neka u alkoholu. Kada kupujete preparat od ehinacee, on bi trebalo da izaziva peckanje na jeziku, koje je potpuno bezopasno. Ako peckanje izostane, preparat za koji ste se odlučili verovatno nije preterano efikasan.

Ehinacea je odlična biljka za lečenje bolesne kože i sluzokože. Sveže isceđen sok, obloge i gel koji sadrži tečni ekstrakt ove biljke koriste se protiv rana koje teško zarastaju, protiv ekcema i dermatitisa. Ova čudesna biljka odlična je i protiv upala desni i gingivitisa, a značajno olakšava tegobe kod upala krajnika.

Pored infekcija disajnih puteva, ehinacea je delotvorna i kod infekcija mokraćnih kanala i bešike, naročito ako se pije u kombinaciji sa čajem od medveđeg grožđa i korprive ili vranilove trave. Ehinacea ima jako protivupalno dejstvo, pa se preporučuje protiv artritisa i gihta.

Neki travari smatraju da ehinacea ima antitumoralno dejstvo pa je preporučuju protiv benignih i malignih tumora.

RECEPTI

Tinktura ehinacee

Priprema: punu šaku svežih, usitnjenih listova i cvetova ehinacee i šaku očišćenog i dobro opranog i iseckanog korena ehinacee, staviti u čistu teglu i naliti sa 250 ml apotekarskog alkohola i 50 ml destilovane vode. Zatvoriti, promućkati i ostaviti da stoji dve nedelje uz češće mućkanje. Procedite i iscedite biljke i čuvajte u dobro zatvorenoj flašici. Tinktura se pije tri puta na dan po trideset kapi sa malo vode ili mlakog čaja. Pijte je pet dana pa dva dana pauzirajte.

Kapi za jačanje imuniteta

Sastojvi: echinacea (Echinacea purpurea) 100 g, matičnjak (Melissa officinalis) 50 g, propolis 50 g, alkohol (70%) 500 ml
Priprema: Sve sastojke pomešati u stklenoj tegli. Zatvoriti, promućkati i ostaviti da stoji dve nedelje uz češće mućkanje. Procedite i iscedite biljke i čuvajte u dobro zatvorenoj flašici. Tinktura se pije tri puta na dan po trideset kapi sa malo vode ili mlakog čaja. Ovu tinturu možete piti preventivno u vreme epidemija. Ako osetite simptome gripa ili prehlade, odmah popijte 50 kapi, pa nastatite sa regularnih 30 kapi.

Izvor: Momčilo Antonijević/Snaga bilja

Foto: Pixabay, Free Images


reklama