Ekologija u Srbiji prvi put u fokusu MMF-a

15

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović razgovarala je sa Misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o rezultatima rada u resoru koji vodi i planovima u oblasti ekologije za naredni period.

Ovo je prvi put da ova međunarodna finansijska institucija u Srbiji razgovara sa ministarstvom zaduženim za životnu sredinu.

Ona je u razgovoru, putem video-linka, šefu Misije za Srbiju Janu Kes Martejnu, predstavila velike projekte koji se planiraju u oblasti zaštite životne sredine, poput izgradnje 28 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, osam regionalnih centara za upravljanje otpadom. Predstavljena je i zakonska regulativa, aktivnosti usmerene na unapređenje kvaliteta vazduha, ali i niz drugih koje sprovodi Ministarstvo, a koje za cilj imaju unapređenje stanja u ovoj oblasti.

Ministarka Vujović je naglasila da joj je drago što je ova međunarodna finansijska institucija, prvi put u Srbiji, zainteresovana i za ekologiju.

– Drago mi je što zaštita životne sredine u Srbiji zanima i MMF, i verujem da ćemo, uz sva planirana ulaganja, ostvariti pozitivne pomake. Ekologija je jedan od prioriteta Vlade Srbije i očekujem da će rebalansom budžeta, ukoliko ga poslanici usvoje, resor koji vodim raspolagati sa dodatne četiri milijarde dinara za ulaganja u eko projekte – rekla je ministarka Vujović.

Jan Kes Martejn je pohvalio dosadašnje napore Ministarstva zaštite životne sredine i naglasio da je izuzetno zadovoljan što je uspostavljen dijalog sa ovim resorom. On je izrazio nadu da je ovo tek prvi u nizu sastanaka na kojima će se MMF upoznavati sa rezultatima i strateškim pravcem.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine


reklama