Ekološka bitka Njujorčana

29

Udruženja za zaštitu životne sredine i grupe javne politike u Njujorku traže amandman na Ustav te američke države kojim bi se stanovništvu garantovala prava na čist vazduh i vodu.
Organizacije ’Zagovornici životne sredine Njujorka’ (Environmental Advocates of New York) i ’Efikasan Njujork’ (EffectiveNY) za predloženi amandman zalažu se onlajn video-oglasima sa snimcima dece iz mesta Husik Fols, gde su bunari zagađeni industrijskim hemikalijama.
– Ne bi trebalo da moramo da se borimo za čistu vodu – glasi slogan u video-oglasu.
Iz obe organizacije kažu da bi izmena Ustava omogućila građanima da insistiraju na odgovornosti poslanika i vlasti za obezbeđivanje zdrave životne sredine.
Šest saveznih država SAD ima u svojim ustavima odredbe o ekološkim pravima, a samo Ustav Pensilvanije daje osnovu za zabranu radova koji ugrožavaju javno zdravlje i životnu sredinu.
– Ove godine se niz zajednica u Njujorku borio za čistu vodu za piće i za čist vazduh – rekao je izvršni direktor organizacije ’Zagovornici životne sredine Njujorka’ Piter Ivanović, i dodao: – Nedostaje jasna formulacija u Ustavu koja bi ljudima dala pravo na vodu od koje se neće razboljevati i na bezbedan vazduh.
– Ustavna zaštita znači da, čak i ako državni organ ili mi, zakonodavci, nešto radimo pogrešno, građani mogu da nas preko sudova nateraju da radimo ispravno – rekla je senatorka Demokratske stranke iz države Njujork Liz Kriger.
Stanovnici sada imaju pravo da pokrenu tužbe za osporavanje zakona ili propisa o zaštiti životne sredine, ali ustavni amandman bi dao veću težinu njihovim argumentima, rekao je Ivanović.
– Amandman o pravu na životnu sredinu pomaže njeno očuvanje, ali koliko pomaže zavisi od toga kako je formulisan, kako ga sudovi primenjuju, i od načina na koji ga sprovode razni akteri vlasti – kaže Džon Dernbah, profesor prava Univerziteta Videner.
Koristan od takve odredbe o pravu na životnu sredinu je što sprečava državu da nazaduje u zaštiti životne sredine kad donosi nove zakone i uredbe, dodao je on.
Foto: Cover Images


reklama