Ekološke akcije Kluba volontera NIS-a

81

Članovi Kluba volontera NIS-a, zaposleni u kompaniji, nastavili su sa realizacijom volonterskih akcija koje u fokusu imaju zaštitu životne sredine i poboljšanje uslova za život građana u lokalnim zajednicama u kojima kompanija posluje.

Ove godine, pored brojnih redovnih aktivnosti, Klub volontera NIS-a sproveo je i tri akcije pod sloganom „Promeni okolnosti u svojoj okolini“, koje su izabrane na internom volonterskom konkursu kompanije.

U okviru akcije „Ulepšajmo zajedno naše selo“, NIS-ovi volonteri su u Banatskom Velikom Selu novim sadnicama hrasta oplemenili park u centru mesta, ofarban je i amfiteatar u parku, zamenjene su oštećene kante za otpatke i uređene dotrajale klupe i betonske žardinjere. Kako je ova zelena površina jedini park u mestu, posećuju je meštani svih generacija i tu se održavaju i brojni kulturni programi i manifestacije tokom leta.

Druga volonterska akcija realizovana je u Bačkoj Palanci, gde su, pored uređenja zelene površine duž nasipa uz levu obalu Dunava koji je dug 2000 metara i koji se nalazi u sklopu parka prirode „Tikvara“, postavljene i nove betonske kante za otpatke. Inače, jezero Tikvara je jedino prirodno jezero na celom toku Dunava i predstavlja jedno od omiljenih mesta okupljanja ljubitelja prirode i sportova na vodi.

Treća akcija, pod nazivom „Okolina mora biti zdrava“, imala je za cilj ozelenjavanje modernog bazenskog kompleksa na području Sportsko-rekreativnog centra „Vašarište“ u Kuli, gde slobodno vreme tokom leta provodi većina lokalnog stanovništva i posetilaca Kule.

– Budući da na teritoriji opštine Kula kompanija NIS ima tri stanice za snabdevanje gorivom, na kojima je angažovano 20 zaposlenih, veoma nam je važno da budemo dobar član zajednice u kojoj poslujemo. Zahvaljujući ovoj volonterskoj akciji, koju smo realizovali u partnerstvu sa Opštinskom upravom Kula i Sportsko-rekreativnim centrom „Vašarište“, na novoizgrađenom modernom kompleksu bazena zasadili smo 22 sadnice crvenog javora. Ovom ekološkom akcijom, pored pozitivnog uticaja na životnu sredinu, što nam je bio prioritet, želeli smo i da pružimo podršku razvoju lokalne zajednice – istakla je Bojana Radojević, direktorka Departmana za maloprodaju i član Kluba volontera kompanije NIS.

Pored ovih projekta, na pomenuti interni konkurs u kompaniji pristigao je veliki broj kvalitetnih predloga, te su vredni NIS-ovi volonteri sproveli još dve ekološke akcije.

Prva od njih, nazvana „Hajde da zajedno rastemo u zelenoj okolini“, realizovana je u Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine Zvečanska u Beogradu. Sadnjom tuja, japanskog javora i cveća, oplemenjeni su dvorište i ulazni hol centra, dok je istovremeno obnovljena dečija bašta lekovitog bilja. Pored toga, NIS-ovi volonteri su štićenicima centra održali predavanje na temu zaštite životne sredine sa fokusom na reciklažu, nakon čega su zajedno pravili saksije u koje su sadili začinsko bilje.

Druga akcija sprovedena je u parku u Bloku 21 u Beogradu i u okviru nje su očišćene zelene površine, ofarban je postojeći parkovski i dečiji mobilijar i postavljena zaštitna ograda duž drvoreda, a uz veliku pomoć maturanata Desete gimnazije „Mihajlo Pupin“ ofarbana je i ograda ove škole, koja se nalazi uz park.

U navedenim akcijama učestvovalo je gotovo 60 NIS-ovih volontera, koji su nesebično donirali više od 160 volonterskih sati. Podršku realizaciji ovih akcija volonterima su pružili predstavnici lokalne samouprave, javnih preduzeća, kao i lokalno stanovništvo.

Klub volontera NIS-a osnovan je 2018. godine i danas broji više od 1.650 članova. Jedan od fokusa njihovih mnogobrojnih aktivnosti je jačanje svesti o značaju očuvanja životne sredine, kao jednog od osnovnih ciljeva održivog razvoja.

Foto: NIS


reklama