Ekološki problemi ne poznaju granice

29

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Crne Gore prof. Dr Ratko Mitrović dogovorili su u Palati Srbija potpisivanje novog Memoranduma o saradnji, kojim će se bliže definisati zajedničke aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine, među kojima je i rešavanje problema plutajućeg otpada na reci Lim.

– Ekološki problemi ne poznaju granice i zato je važno da se svi uključimo i da ih zajedno rešavamo, jer zdrava životna sredina je izuzetno važna za budućnost svih naših građana. Danas smo dogovorili naredne korake i kada je reč o rešavanju problema plutajućeg otpada na reci Lim. Ministarstvo na čijem sam čelu, raspisalo je konkurse za postavljanje barijera na toj reci, a formirali smo i zajedničko telo nadležnih ministarstava, i radnu grupu koja će mapirati sve divlje deponije u slivu reke kako bismo krenuli sa njihovim uklanjanjem – rekla je Vujović.

Ona je dodala da je na sastanku bilo reči i o pojačanim inspekcijskim kontrolama, ali i o izgradnji reciklažnih centara i postrojenja za preradu otpadnih voda.

– Ono što je sigurno, jeste da postoji volja za jačanjem bilateralne saradnje, a danas smo dogovorili i konkretne korake – kazala je ministarka.

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Crne Gore Ratko Mitrović rekao je da je cilj današnje posete, pored rešavanja problema plutajućeg otpada na Limu, želja da se produbi saradnja u oblasti ekologije.

– Imamo veliki problem sa čvrstim otpadom i došli smo da vidimo kako Srbija rešava taj problem. Srbija će graditi osam reciklažnih centara, i ta iskustva će nam biti korisna – rekao je Mitrović.

Na sastanku je bilo reči i o temama poput edukacije građana kako bi se podigla svest o značaju očuvanja zdrave životne sredine.

Foto: Wikipedia, Ministarstvo zaštite životne sredine


reklama