Ekonaut vas uvodi u svet baštovanstva

55

Sa ciljem da podstakne i osnaži sve one koji bi se okušali u baštovanstvu, organizacija Ekonaut organizuje za oktobar i novembar nekoliko predavanja i radionica posvećenih vrtlarstvu za početnike.

Rad u bašti ima brojne koristi za fizičko i duševno zdravlje pojedinaca, ali takođe pozitivno utiče na životnu sredinu, pa samim tim i na lokalnu zajednicu. Nedostatak veće površine, idelane pozicije ili zemljišta, često se čini kao prepreka u zasnivanju sopstvenog vrta, međutim polaznicima programa biće predstavljena brojna rešenja i saveti za vrtlarstvo u gradskim uslovima.

Jesen je godišnje doba koje pruža brojne mogućnosti za sadnju, pa će deo programa biti posvećen odabiru sadnica za ovaj period. Organskom proizvodnjom jestive bašte baviće se predavanje i radionica koje vodi pejzažni arhitekta Vladimir Milutinović, dok će Marija Nikolić, takođe pejzažni arhitekta, posvetiti predavanje i radionicu zasnivanju ukrasnog vrta.

Ovo je jedna je od niza edukativnih aktivnosti koje organizacija Ekonaut planira da sprovede u narednih godinu dana u okviru projekta “Inicijative za gradske baštenske zajednice”. U pitanju je projekat koji ima za cilj da promoviše baštenske zajednice kao jedno od mogućih rešenja za ekološke izazove sa kojima se Beograd suočava, ali i kao mesta koja mogu da unaprede i oplemene život u gradu.

Baštenske zajedince su otvorene površine na kojima se pojedinci ili grupe bave uzgojem biljaka po sopstvenom izboru i imaju brojne društveno korisne namene. Stoga, pored edukacije vezane za uzgajanje ukrasnih biljaka i hrane u gradskim uslovima, biće održani i programi posvećeni načinima formiranja i organizovanja baštenskih zajednica kako bi se lokalne zajednice i pojedinci osnažili da utiču na uređenje zelenih površina u svom okruženju.

Na predavanju “Jestivi organski vrt za početnike” (13. oktobra u 18 časova) biće predstavljeni osnovni koraci u započinjanju sopstvenog vrta. Vladimir Milutinović predstaviće kako da se i najmanja površina iskoristi za uspešan plodonosni vrt tokom cele godine, na koji način najbolje upotrebiti poziciju vrta i kako premostiti probleme sa kvalitetom zemljišta i dostupnošću vode. Kroz jednostavna uputstva o najboljim terminima za obavljanje radova u bašti, o pripremnim radovima, setvi semena i organskim merama u pripremi vrta, biće dobijena osnovna znanja koja će omogućiti da se početničke greške izbegnu.

Radionica (23. oktobra, od 10 do 14 časova) uputiće polaznike u jesenju setvu i pripreme za zimski sezonski vrt. Učesnici radionice će saznati koje vrste biljaka su tolerantne na hladnoću i jaku zimu, zašto treba imati zeleni vrt na celoj površini tokom zime i kako napraviti mali plastenik sa minimum utrošenog vremena i materijala.

Na predavanju “Ukrasni vrt za početnike” (3. novembra, 18 časova) biće predstavljene osnove zasnivanja ukrasnog vrta na terasi ili u bašti. Predavanje Marije Nikolić će obuhvatiti nekoliko važnih oblasti kao što su definisanje odabira šta želimo da imamo u svojoj bašti ili na terasi, osnovni uslovi sredine, mikrolokacija bašte (zemljište, voda, drenaža i slično) i priprema sadnog materijala. Predavanje će se takođe osvrnuti na terase i balkone u gustim urbanim sredinama.

Radionica (13. novembar, od 10 do 14 časova) upoznaće polaznike sa osnovnim materijalima i radovima u bašti. Biće predstavljeni konkretni slučajevi ukrasnih vrtova, uključujući baštu u Novoj iskri koja neguje biodiverzitet u urbanim uslovima.

Prijavljivanje za predavanja i radionice vrši se putem formulara na veb sajtu Ekonaut organizacije. Predavanja se održavaju onlajn putem platforme “Zoom” i otvorena su za sve koji popune formular, dok je broj mesta na radionicama koje se održavaju u baštama ograničen i otvoren samo za one koji su pohađali odgovarajuće prethodno predavanje.

Projekat “Inicijativa za baštenske zajednice” sprovodi se u okviru projekta Beogradske otvorene škole “Zeleni inkubator“, uz finansijsku podršku Evropske unije i Fondacije Fridrih Ebert.

Foto: Ekonaut, Pixabay, Unsplash


reklama