Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio da je 31. decembra dobijena energetska dozvola za izgradnju vetroparka u Kostolcu, koji predstavlja najveći projekat u razvoju.

– Velika vest za EPS je da je poslednjeg dana prošle godine dobijena energetska dozvola za izgradnju vetroparka u Kostolcu. Veoma smo srećni da se tako završila 2018. godina i očekujemo da će izgradnja tog vetroparka početi u trećem kvartalu 2019. godine – izjavio je Milorad Grčić.

Očekuje se da će u 2019. na mreži biti još gotovo 150 megavata iz energije vetra i kako će EMS energiju primiti u sistem i obezbedi njenu punu stabilnost.

– Prethodnu godinu je obeležilo više od 200 megavata nove energije iz vetra. Tu mislim, pre svega, na projekte Čibuk i Alibunar, koji su nova energija Srbije. Tih 200 megavata se trenutno nalazi na mreži u probnom radu i sa nekih 100 do 150 megavata koje smo izgradili u prethodnim godinama iz obnovljivih izvora, danas mogu pozitivnim da ocenim to „prolazno vreme“. U Srbiji trenutno imamo izgrađeno više od 350 novih megavata iz obnovljivih izvora, što je veliki uspeh za našu zemlju – izjavio je ministar energetike Aleksandar Antić i dodao:

– Želim da poručim da je energetski sistem Srbije potpuno stabilan i da je pred nama mirna godina u kojoj svi možemo da očekujemo apsolutnu sigurnost u snabdevanju svim ključnim energentima.

EPS je ispunio planove u 2018. i povećao proizvodnju struje za 1,2 odsto, a u 2019. planirano je da ukupna proizvodnja električne energije u Srbiji bude uvećana za četiri odsto i iznosi ukupno 40 teravat časova.

Izvor: Energetski portal

Foto: Unsplash