Kako etarska ulja utiču na prouzrokovače biljnih bolesti

347

Primena bioloških pesticida u zaštiti bilja, među kojima su etarska ulja, ima mnoštvo prednosti koje proizilaze iz njihove neškodljivosti za okolinu i zdravlje ljudi.

Time se takođe doprinosi i održivosti poljoprivrede, a biološki pesticidi mogu da se koriste i u organskoj proizvodnji. Postoji veliki broj navoda u literaturi o primeni etarskih ulja u suzbijanju biljnih bolesti.

Ulje majčine dušice je pokazalo snažno fungicidno delovanje na Alternaria citri i Botrytis cinerea, a dokazano je antifungalno delovanje ulja timijana utiče na Monilinia fructigena. Takođe je utvrđeno da ulje kantariona sprečava širenje truleži Colletotrichum gloeosporoides, dok su se za inhibiciju Colletotrichum spp. najbolje pokazala ulja majčine dušice, origana i korijandera. Ulja citronele i cimeta ispoljila su fungicidnu aktivnost na fuzarijum. U Srbiji je od biofungicida registrovan preparat na bazi ulja čajnog drveta (Timorex gold) za suzbijanje sive truleži maline i krastavca.

Ulje divljeg origana ima veoma dobar efekat u kontroli truleži plodova paradajza jer sadrži aktivnu supstancu karavakrol, fenol koji ima fungicidni efekat. Origanovo ulje im fungicidni efekat i na Aspergillus.spp. na uskladištenoj pšenici. Ulje lavande takođe utiče na inibiciju truleži plodova paradajza zato što sadrži linalol i linalil acetat. Antifungalno delovanje takođe imaju etarska ulja majčine dušice, bosiljka, žalfije, citronela, cimeta, karanfilića, nim drveta, čajnog drveta, limunove trave.

Etarska ulja imaju nižu biološku aktivnost od sintetičkih fungicida, ali se u tretmanima sa biofungicidima oboljenje javlja u značajno nižem intenzitetu od netretirane kontrole.

Izvor: dipl. inž. Ružica Đukić, PSSS Jagodina

Foto: Pixabay


reklama