Etno kuća u Petrovcu – potencijal za razvoj ruralnog turizma

24

Na 12 kilometara od Leskovca nalazi se selo Petrovac sa oko 40 kuća, uređenim travnjacima, prostranim livadama, voćnjacima i četinarskim šumama i, prema mišljenju stručnjaka, ovo mesto ima veliki potencijal za razvoj seoskog turizma.

Iz tog razloga, preko Ministarstva turizma, telekomunikacije i energetike izgrađena je zdrava etno-kuća u koju je uloženo 2,5 miliona dinara. Za sada meštanima Petrovca i okolnih mesta kuća služi za okupljanja, proslave, manifestacije, ali će se u predstojećem periodu ovaj objekat koristiti za učenje u prirodi, jednodnevne izlete i ekskurzije dece. Tako su učenici osnovne škole „Đura Jakšić“, izdvojeno odeljenje u Belanovcu, deo nastave proveli u ovom mestu.

Gradonačelnik Leskovca je prilikom obilaska ovog mesta pozvao i ostale škole da se priključe.

– Kako bismo omogućili što bolje uslove, odlučili smo da preko mesne zajednice Petrovac u dodatno opremanje prostorija uložimo 190.000 dinara koji su iskorišćeni za kupovinu frižidera, šporeta na drva, električnog šporeta, klima uređaja, kompjutera i štampača, trimera, usisivača. Pored toga, ruralnom turizmu se u poslednje vreme pridaje veliki značaj, naročito u kontekstu razvoja seoskih područja, koja su u Srbiji dominantna, što smo najviše uvideli tokom perioda izolacije, tako da je sada idealan trenutak za promociju i afirmaciju ovog jedinstvenog mesta – kazao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Tina Stojanović, PR Turističke organizacije grada Leskovca, je u svom obraćanju naglasila da će u predstojećem periodu ova institucija selo Petrovac predstavljati široj javnosti.

– Naša zemlja ima prelepih mesta kao što je Petrovac u izobilju i poslednjih godina sve je više sela koja postaju prave turističke destinacije. Ovaj vid turizma je osim za domaće i za goste iz okruženja privlačan i za turiste iz ostalih krajeva Evrope i sveta. Najčešći motivi za dolazak turista na selo su tradicija, autentičnost, rekreacija, osećaj slobode, a selo Petrovac, kao i mnoga sela u okolini, imaju sve predispozicije da zadovolje pomenute kriterijume.

Foto: Grad Leskovac


reklama