EU će pod organskom proizvodnjom do 2030. godine imati 25 odsto površina

18

Evropska komisija usvojila je Akcioni plan razvoja organske proizvodnje čiji je cilj da organska proizvodnja dostigne 25 odsto obradivih površina u EU do 2030. godine.

Ovim dokumentom obuhvaćen je i porast udela organskog ribarstva.

U okviru Plana naznačene su 23 akcije čiji je cilj da unaprede i povećaju konzumaciju organskih proizvoda, povećaju njihovu proizvodnju i osiguraju održivost sektora.

U obrazloženju se navodi da organski sektor ima brojne benefite. Na površinama u ovom sistemu gajenja, biodiverzitet je veći za 30 odsto, životinje uživaju veći stepen dobrobiti i za njihovu negu se troši manje lekova. Farmeri u organskoj proizvodnji ostvaruju veću zaradu, a kupci tačno znaju kakav kvalitet proizvoda dobijaju.

Evropska komisija poziva zemlje članice da izrade nacionalne akcione planove razvoja organske proizvodnje. Trenutno postoje velike razlike u obimu ove proizvodnje među članicama. Dok pojedine imaju svega 0,5 odsto površina u organskom sistemu, druge su već premašile zadati cilj od 25 odsto.

Trenutno EU ima 8,5 odsto površina pod organskom proizvodnjom, a prema dosadašnjem rastu, 2030. godine pod organskim usevima moglo bi da bude između 15 i 18 odsto. Akcioni plan ima zadatak da podstakne brži razvoj sektora kako bi do 2030, čak četvrtina od ukupnih površina bila u organskom sistemu gajenja.

Izvor: Agrosmart

Foto: Free Images


reklama