EU plaća tri miliona evra za naziv „konjak“

50

Evropska unija spremna je da Jermeniji plati tri miliona evra u zamenu za odricanje od naziva konjak prilikom označavanja svojih alkoholnih proizvoda.

Prema sporazumu s EU, Jermeniji je dato 14 godina da se odrekne naziva konjak na lokalnom tržištu i 25 godina za prestanak korišćenja naziva u inostranstvu.

Program će se finansirati iz budžeta EU, a kontrolu nad sprovođenjem programa vršiće Ministarstvo ekonomije Jermenije i delegacija EU u toj zemlji. Ovaj ustupak Jermenije trebalo bi da poveća njene šanse za integraciju s EU, dok eksperti ocenjuju da žrtvovanje jednog od glavnih brendova zemlje može da smanji finansijsku vrednost ovog pića.

Sporazumom o sveobuhvatnom partnerstvu između EU i Jermenije iz 2017. godine predviđeno je da se Jermenija odrekne upotrebe naziva konjak, koji je zakonski zaštićen.

Oznaku konjak može da nosi piće koje se proizvodi u francuskom departmanu Šarant, gde se nalazi istoimeni grad.

Jermenska vlada je već odobrila finansijski sporazum s EU, za šta će joj EU dodeliti tri miliona evra. Glavno tržište za izvoz konjaka iz Jermenije uvek su bili Rusija i zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza, rekao je ekonomski ekspert iz Jermenije i dopisnik jermenske redakcije „Sputnjika“ Aram Gareginjan.

On je pojasnio da, prema sporazumu Jermenije i EU, ova zemlja mora da ustupi nazive jermenski konjak i šampanjac i da ih više ne koristi.

– U zamenu za to, EU daje našoj državi grant od tri miliona evra. Taj novac mora da bude iskorišćen u skladu s uslovima sporazuma. U sporazumu je fiksirano da bi za upotrebu tog novca trebalo da bude formirana ekspertska komisija koja će napraviti neku vrstu plana za dalje akcije, odnosno kako da se stvori novi brend za jermensko žestoko piće i da se promoviše na stranim tržištima. Međutim, ekspertna komisija nije formirana i još nema plana za dalje akcije – istakao je Gareginjan za „Sputnjik“.

On je naglasio da i na ruskom tržištu Jermenija mora ponovo da pronađe svoje mesto i poziciju s novim nazivom alkoholnog pića.

– Svi eksperti s kojima sam razgovarao u Jermeniji i Rusiji kažu da sa bilo kakvim drugim nazivom, na primer brendi, jermenski konjak neće imati takvu finansijsku vrednost kakvu ima danas. S nazivom brendi već idemo u nisku kategoriju vrednosti na ruskom tržištu i bilo gde u segmentu hotela i restorana, onlajn trgovine, supermarketa i generalno u maloprodaji. To je veoma ozbiljan izazov – kazao je Gareginjan.

Postoji i druga strana medalje, kako kaže Gareginjan, koja nije tajna ni za koga i pojašnjava da u Jermeniji, pa i u Rusiji takođe, jermenski proizvođači žestokog alkoholnog pića koriste naziv konjak ne obraćajući uvek pažnju na kvalitet pića.

– Oni misle da ako imaju tako jak brend na terenu Rusije i bivšem SSSR, to znači da ne moraju da rade na jačanju kvaliteta i da samo jedan naziv može da im donese novac i izvoz, a to je konjak. Sada kada još nemaju takvu zaštitu i takav brend, moraju ozbiljnije da rade na kvalitetu i marketingu. To znači da intenzitet konkurencije može da doprinese novom kvalitetu jermenskog alkoholnog pića – smatra Gareginjan.

Integracija Jermenije s EU je ograničena članstvom ove zemlje u Evroazijskoj uniji, rekao je Gareginjan.

Foto: Unsplash, Pixabay


reklama