EU planira bolju reciklažu plastike

33

Evropska komisija predstaviće svoju strategiju protiv plastike za jednokratnu upotrebu s ciljem da do 2030. godine svaka ambalaža tog tipa bude spremna za recikliranje.

– Plastika je fantastična, ali način na koji je proizvodimo i na koji uklanjamo proizvode od plastike nije – napisala je na Twitter nalogu služba za životnu sredinu Evropske komisije.

Evropska unija izvozi polovinu plastike koju sakupi i klasifikuje, od toga 85 odsto ide u Kinu.

Prema podacima kineske carine iz 2016. godine, Kina je uvezla 7,35 miliona tona plastičnog otpada, posebno iz Evrope, iz Japana i iz SAD.

Evropska komisija u svojoj strategiji predlaže da se problem plastike rešava iz više uglova, ekonomskog, ali i dobrovoljnim merama i merama podrške. Komisija će danas predstaviti detalje svog programa.

– Naš cilj je da industrija plastike postane cirkularna. Hoćemo da sva plastična ambalaža može da se reciklira do 2030. godine – navela je Komisija.

EU je već preduzela više mera da pokuša da smanji dominaciju plastike. Jedna od mera je nastojanje da se drastično smanji upotreba kesa za jednokatnu upotrebu, za 80 odsto do 2019. godine u odnosu na početak veka. Komisija je navela da iskustvo do sada pokazuje da su se mere koje su uvele države članice, uvođenjem plaćanja ili poreza ili restrikcija su se pokazale efikasne.

Prema udruženju koje okuplja evropske proizvođače plastike „Plastics Europe“, sa sedištem u Briselu, industrija vredi 340 milijardi evra u EU, i zapošljava više od 1,5 miliona ljudi, prema podacima iz 2015. godine.

Izvor: N1

Foto: Pixabay


reklama