EU radi na smanjenju količine otpada od ambalaže za jednokratnu upotrebu

40

Brisel radi na novim pravilima za smanjenje količine otpada, što uključuje zabranu jednokratne upotrebe ambalaže u restoranima brze hrane, među kojima su pakovanje za pomfrit i papirne čaše koje obično završe na gradskim ulicama.

Predložena pravila EU u velikoj meri odražavaju zakone koji su već na snazi u Francuskoj, gde se od januara kupcima brze hrane na licu mesta serviraju pomfrit i gazirana pića u plastičnim posudama za višekratnu upotrebu, umesto u papirnim čašama i kartonskim kutijama za jednokratnu upotrebu, preneo je „Politiko“.

Zeleno orijentisani poslanici i aktivisti žele da se taj model proširi i primenjuje u celom evropskom bloku, tvrdeći da će smanjiti ambalažni otpad i pomoći EU da postigne svoje ciljeve cirkularne ekonomije.

Ali, to je izazvalo žestok otpor giganata brze hrane i lobista za papirno pakovanje, koji su prošle godine potrošili puno vremena i mnogo novca, lobirajući kod poslanika Evropskog parlamenta da osiguraju da EU ne krene stopama Francuske.

Model bi se u velikoj meri oslanjao na plastiku za višekratnu upotrebu, tvrde oni i uključuje veliku potrošnju energije i vode.

To je lobistički udar za MekDonalds i industriju papirne ambalaže u EU, upozoravaju nevladine organizacije, navodeći da će slab konačni ishod potkopati napore bloka da smanji otpad.

Ako konačni zakon bude manje ambiciozan od francuskog zakona, onda postoji vrlo realan rizik da će napredak postignut kroz francuski zakon biti doveden u pitanje, kažu iz alijanse „Rethink Plastic“.

Foto: Freepik


reklama