EU sufinansira investicije u poljoprivredu BiH

15

Evropska unija sufinansira investicije u poljoprivredu kojima će u okviru projekta EU4Agri (EU za poljoprivredu) podržati 2.600 poljoprivredno-prehrambenih proizvođača u celoj BiH do 2024.godine.

Sredstva su namenjena za preradu voća, povrća, mleka, mesa i ribe.

Sve informacije o javnim pozivima, prijavama i rokovima za podnošenje prijava dostupne su na internet stranicama i društvenim mrežama Evropske unije i UNDP-a u Bosni i Hercegovini.

Poljoprivredna zadruga Srebrenica bavi se preradom voća. Uz podršku Evropske unije uspela je da zaposli još radnika i dobije novu opremu kojom je unapređen proces prerade maline i povećana produktivnost.

Ukupna vrednost ove, za poljoprivrednu zadrugu važne investicije, je 167.900 KM, od čega je Evropska unija obezbedila 126.000 KM bespovratnih sredstava, a učešće zadruge je 30 odsto.

Modernizacija proizvodnog procesa stvara nove prilike i dugoročno jača poziciju na domaćem i stranom tržištu jer 80 odsto proizvoda iz Srebrenice završava na teritoriji Evropske unije, ističe direktor Opšte poljoprivredne zadruge Srebrenica Ivan Todić.

U okviru ovog projekta i 25 kooperanata zadruge dobilo je poljoprivrednu opremu koja će im olakšati obradu zemljišta, a time omogućiti i širenje zasada maline.

Evropska unija je obezbedila 20 miliona evra za poljoprivrednike i za nova radna mesta, ekonomski oporavak od Covida-19 i modernizaciju poljoprivredno-prehrambenog sektora u okviru četverogodišnjeg projekta EU za poljoprivredu do 2024. godine.

Bespovratna sredstva EU dodeljuje u oblastima: ulaganja u primarnu proizvodnju i kapacitete za preradu radi bolje tržišne efikasnosti, jačanje savetodavnih usluga za unapređenje znanja i razvoj veština i jačanje ekonomije ruralnih područja.

Projekat provode i sufinansiraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija.

Izvor: RTRS

Foto: Free Images


reklama