Evropska unija će obezbediti Srbiji opremu za upravljanje ostacima pesticida

10

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Emanuele Žiofre rekao je da će Unija obezbediti Direkciji za nacionalne referentne laboratorije najsavremeniju analitičku opremu, kao što je oprema za upravljanje ostacima pesticida.

– Ova ustanova je centar srpskih laboratorija za bezbednost hrane, ali je takođe igrala vitalnu ulogu u ranim fazama pandemije Covida 19, kada je većina ljudskih uzoraka tamo testirana sa prethodno isporučenom opremom, koju je donirala EU – rekao je Žiofre.

On je sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislavom Nedimovićem obišao Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, obeležavajući dve decenije partnerstva Srbije i EU u oblasti poljoprivrede. Zahvaljujući pomoći EU, Srbija je, prema rečima Žiofre, postigla izvanredne rezultate u iskorenjivanju bolesti životinja, poput besnila, opasnih i za životinje i za ljude.

Pomoć EU, prema njegovim rečima, u oblasti bezbednosti hrane neće se tu zaustaviti.

Od 2000. godine EU je donirala 230 miliona evra za poljoprivredu i bezbednost hrane u Srbiji, a glavni pravci pomoći su zaštita životne sredine, zdravlje ljudi, bezbednost hrane, dobrobit životinja, održavanje tla u dobrom stanju.

Zahvaljujući rezultatima te podrške i naporima Srbije, poljoprivredni izvoz Srbije u EU se više nego udvostručio u poslednjoj deceniji, a nešto više od polovine ukupnog izvoza ide u EU. Srbija je prošle godine imala pozitivan trgovinski bilans od preko pola milijarde evra poljoprivrednih proizvoda.

Ministar Nedimović je rekao da, zahvaljujući poklonu EU, Srbija sada može da prekontroliše sumnjivu hranu i ukoliko je problematična isključi je sa tržišta.

EU pomaže poljoprivrednicima u Srbiji preko IPARD programa i sada im je na raspolaganju 230 miliona evra za ulaganja u fizičku imovinu, kao što su traktori, u preradu i plasman poljoprivrednih proizvoda, u diversifikaciju farmi i razvoj poslovanja, kao i u tehničku pomoć.

Foto: Pexels


reklama