Evropska unija prihvatila inicijativu za spas pčelarstva i poljoprivrede

257

Evropska komisija je pozitivno odgovorila na zahtev Evropske građanske inicijative (ECI) „Spasimo pčele i poljoprivrednike“, koji su tražili održivu upotrebu pesticida i obnavljanje prirodnog staništa za pčele.

Kako je saopšteno, o konkretizaciji mera se trenutno pregovara i one treba da budu uskoro usvojene.

Evropska komisija priznala je važnost pčela kao oprašivača u poljoprivredi, grani privrede koja je ključna za sigurnost hrane u EU.

Takođe, naglašava se važnost pčela u borbi za očuvanje biodiverziteta, odnosno biološke raznolikosti.

Nedavno obeležen Svetski dan pčela bio je povod i da se EU oglasi i na temu broja pčelinjih košnica na farmama.

– U 2020. godini na farmama širom EU bilo je 8,1 milion košnica, što je delimična slika pravog stanja, jer su Popisom poljoprivrede zabeležene samo košnice na farmama (u nekim zemljama, poput Nemačke, košnice se ne smatraju delom farmi) – dodaje se u saopštenju.

Rumunija je, kako se dodaje, imala 1,5 miliona košnica na farmama, više od bilo koje druge zemlje EU. Italija i Grčka su imale po milion košnica na farmama, a zatim slede Španija (0,9 miliona košnica), Bugarska (0,9 miliona) i Portugalija (0,7 miliona).

Pčele pozitivno utiču na prinose u poljoprivredi širom EU oprašuju širok spektar useva koji se gaje u toplijim, kao i hladnijim krajevima.

Najveći broj košnica na farmama po regionima popisan je u španskom regionu Ekstremadura (300.220), a zatim u portugalskom regionu Norte (257.040), dok se rumunski region Nord-Vest (250.510 košnica) nalazi na trećem mestu.

Izvor: Nova ekonomija

Foto: Envato


reklama