Fabrika brašna od insekata otvorena u Italiji

38

Prva italijanska fabrika brašna od insekata otvorena je u regionu Marke, u centralnoj Italiji, uprkos protivljenju ministra poljoprivrede Frančeska Lolobriđide.

Hose Frančesko Ćani, izvršni direktor kompanije Nutrinsekt, rekao je za Ansu da je time „otvoreno novo poglavlje u istoriji prehrambene industrije“.

On je takođe pozvao Lolobriđidu, koji teži da zabrani brašno od insekata u Italiji, „da dođe i sam se uveri koliko je zdravo i hranljivo“.

U Službenom listu od 29. decembra objavljeno je pravilo kojim se u Italiji dozvoljava brašno napravljeno od cvrčka, larve tenebrio molitor (brašnasti crv) i larve Alphitobius diaperinus (mala brašnarica).

Za poznavaoce globalnih prilika, otvaranje ovakvih fabrika uopšte nije iznenađenje. Naime, procena FAO je da u svetu neće biti dovoljno proteina za ishranu ljudi i životinja do 2050. godine. Insekti se nameću kao neiskorišćen i održivi alternativni izvori proteina, posebno ako se odgajaju na supstratima biološkog otpada. Oni mogu efikasno pretvoriti biološki otpad niskog kvaliteta u visokovredne i kvalitetne proteine.

U nekim zemljama se insekti već uveliko konzumiraju, dok je na evropskom tlu ovo, još uvek, tabu tema.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay, Image by Freepik


reklama