Farma na krovu

22

Dovitljivi Holanđani ništa ne prepuštaju slučaju, te su tako krov napuštene zgrade u Hagu pretvorili u najveću akvaponsku farmu u Evropskoj uniji.  

Okupljeni oko firme ’UrbanFarmers AG’, na krovu građevine u kojoj se nekada nalazila kompanije ’Philips’, na čak 1.200 kvadratnih metara zasadili su povrće, a na spratu ispod organizovali su riblju farmu.

Projekt su nazvali ’UF002 De Schilde’ i plan im je da proizvode 500 kilograma ribe tilapije nedeljno, kao i 50 tona povrća godišnje, a ideja je da se osigura hrana za 900 lokalnih porodica, kao i restorane i školske kuhinje.

– Ljudi žele visoko kvalitetnu domaću hranu, a komercijalne urbane farme im to omogućuju, tvrdi Mark Durno iz ’UrbanFarmersa’ dodajući kako samo u Hagu postoji oko 15 odsto napuštenih zgrada koje mogu da budu upotrebljene za poljoprivrednu proizvodnju.

Inače, ’UrbanFarmers AG’ je švajcarska kompanija specijalizovana za izgradnju komercijalnih prehrambenih pogona u gradovima. Još 2012. godine izgradili su prvu svetsku akvaponsku farmu na krovu u Bazelu.

Što se tiče akvaponika, u pitanju je drevna kineska poljoprivredna tehnika koja na siguran način omogućava svima gajenje povrća i ribe. Naime, reč je o uzgoju biljaka bez zemlje, jer sve hranjive materije osiguravaju ribe. Odnosno, riblji izmet služi kao đubrivo koje biljke dobijaju preko vode.


reklama