Farmer kažu da nisu dobili podatke o uvozu mleka

60

Predstavnici četiri udruženja proizvođača mleka u Srbiji u razgovoru sa ministarkom poljoprivrede nisu dobili uporedne podatke o količinama mleka i mlečnih proizvoda koji se uvoze iako sumnjaju da je povećan jer mlekare odbijaju da vrate 15 dinara koje su „skinuli“ kada su poljoprivrednici dobili premiju na mleko.

Vlasnik farme Marko Peić Tukuljac iz sela Mala Bosna kod Subotice rekao je da im je na sastanku rečeno da su uvedene kvote na biljni sir, čiji uvoz ranije nije bio ograničen.

– Cena mleka je sada od 56 do 60 dinara za litar, a mlekare ne žele da vrate 15 dinara po litru, koliko su smanjili cenu kada su povećane premije i zbog toga sumnjamo da je povećan uvoz mleka i mlečnih proizvoda – rekao je Peić Tukuljac za Betu posle sastanka.

Tanasković je, kako je kazao, rekla da će podatke o uvoz mleka i mlečnih proizvoda dostaviti naknadno.

Dodao je da su stočari na sastanku polemisali oko udela subvencija u troškovima proizvodnje mleka i da odbacuju računicu Ministarstva po kojoj subvencije pokrivaju 74% troškova proizvodnje mleka.

– Ne znam kako su to izračunali, te računice u realnosti nema, naši troškovi pokazuju da subvencije pokrivaju 40% troškova proizvodnje mleka – rekao je Peić Tukuljac.

Dodao je da su predstavnici ministarstva poljoprivrede rekli da neće popustiti u kaznenim merama za netačno prikazivanje obradivih površina, prijavljenih za subvencije i da do sada u Srbiji ima 2.000 domaćinstava koja su iz raznih razloga kažnjena oduzimanjem prava na tu finansijsku podršku.

Ta domaćinstva su, prema njegovim rečima u pasivnom statusu, a pravo na subvencije neće imati, ne za prvobitno najavljenih tri godine, već za pet godina.

On je kazao da je Tanasković rekla da poljoprivrednici neće moći da dobiju dizel sa umanjenom akcizom za 50 dinara po litru na državnu zemlju koju su zakupili po povoljnijim cenama.

Stočari su, prema rečima Peića Tukuljca, predložili Tanasković da premija za domaće junice kada se otele bude 100.000 dinara, a za junice, rase koja ne postoji u Srbiji, 170.000 dinara.

Sastanak je trajao više od četiri sata, a u razgovoru su učestvovali predstavnici Udruženja Naše mleko i udruženja poljoprivrednika Subotice, zapadne Srbije i Šumadije i Pomoravlja.

Foto: Envato


reklama