Fenofaza cvetanja i oplođenja kod vinove loze

429

Najosetljivija fenofaza vinove loze počinje krajem maja ili početkom juna meseca, a kako će se odvijati uglavnom zavisi od temperaturnih uslova, kako u prethodnom, tako i u tekućem vremenskom periodu.

Tokom ove faze lastari i listovi intenzivno rastu, pa je pred početak cvetanja neophodno izvršiti hemijsku zaštitu loze protiv gljivičnih oboljenja plamenjače i pepelnice, kao i protiv grožđanog moljca.

Cvetanje se ne odvija istovremeno kod svih sorti, pa tako sorte možemo podeliti na: ranocvete, sorte srednjeg vremena cvetanja i poznocvete.

Minimalna temperatura za početak ove fenofaze je 15, a optimalna 20-25 stepeni. Loza cveta 5-7 dana, a ponekad otvaranje cvasti na jednom čokotu može trajati i do dve nedelje. Prvo se otvaraju cvetovi koji su najniži, bliže zemlji, a kasnije cvetovi na vršnim lastarima. U nepovoljnim uslovima, cvetanje može da traje čak i do tri  nedelje. Kiša, jaki i suvi vetrovi nepovoljno utiču na cvetanje i oplođenje vinove loze.

Tokom cvetanja, ne preporučuje se obavljanje agrotehničkih operacija u vinogradu, jer može doći do ometanja oplođenja i slabijih rezultata.

Nakon precvetavanja, poželjno je obaviti zaštitu protiv peronospore, pepelnice, botritisa i grožđanog moljca.

Foto: Cover Images


reklama