Feromoni insekata u zaštiti bilja

197

Kao jedna od najrasprostranjenijih alternativa upotrebi insekticida u zaštiti bilja već dugo vremena u poljoprivredi se koriste feromoni.

U pitanju su materije koje produkuju sami insekti, a mogu imati različitu ulogu u insekatskoj komunikaciji pa tako postoje seksualni feromoni (na koje se najčešće i misli kada se o njima govori) čija je funkcija da budu seksualni atraktanti, odnosno, zahvaljujući njima pronalaze se mužjak i ženka pojedinih insekatskih vrsta u vreme parenja. Zatim, tu su feromoni alarma, koje pojedine jedinke ispuštaju kako bi upozorile druge jedinke iste vrste na opasnost (na primer, biljne vaši koje se gregarno nalaze na lišću i grančicama biljaka, i koje u slučaju napada predatora, poput buba-mara, ispuštaju taj alarm, dovodeći do toga da se vaši jednostavno razbeže). Postoje i ’trag’ feromoni, koje pojedini insekti ostavljaju za sobom obeležavajući put do izvora hrane koje kasnije mogu slediti drugi pripadnici zajednice (na primer, mravi).

Seksualni feromoni se najčešće koriste u poljoprivredi. U pitanju su materije koje su specifične za svaku vrstu ponaosob, i vrlo retko je moguće da feromon koji produkuje jedna vrsta privlači jedinke druge vrste (što je slučaj samo kod filogenetski izuzetno bliskih vrsta, i to u niskom procentu). Ova osobina iskorišćena je u cilju zaštite useva, tako da se feromoni koriste za zbunjivanje insekata tokom perioda parenja, što dovodi do smanjenja u produkciji sledeće generacije štetne insekatske vrste, pa se samim tim smanjuje i šteta na usevima.

Feromoni se danas sintetički proizvode i poznat je velik broj feromona različitih vrsta insekata.

Prednosti ovakvog biološkog metoda borbe protiv insekatskih patogena su brojne. Pre svega, u pitanju su jedinjenja potpuno neotrovna za toplokrvne organizme. Takođe, njihova uska specifičnost ostavlja netaknut čitav niz korisnih insekata (polinatora – pčela, bumbara, ili superparazita i predatora štetnih insekata), koje bi neselektivni insekticidi uništili zajedno s ciljanim organizmima.

Najčešća upotreba feromona jeste u obliku feromonskih klopki, različitih oblika, prilagođenih hvatanju pojedinih vrsta insekata.

Primena feromona ide uzlaznom putanjom i sve je više hemijskih kuća koje u svom programu imaju i sredstva na bazi ovih materija. Sem toga, njihova upotreba u organskoj poljoprivredi postaje nezaobilazna. Najbolji rezultati postižu se na manjim površinama, u kombinaciji sa drugim nehemijskim oblicima borbe protiv štetnih insekata.

Foto: Cover Images


reklama