Fizalis – zdrava namirnica koju malo gajimo

38

Fizalis je jednogodišnja dikodiledona biljka koja je kod nas malo rasprostranjena, a gaji se zbog okruglih plodova žute ili ljubičaste boje, prekrivene suvom čašicom.

Plod sadrži 8-10% suve materije, a bogat je šećerima, pektinom i vitaminom C. Takođe je bogat karotenoidima (organskim pigmentima) koje su se pokazali kao jake antiinflamatorne i andioksidativne supstance. Fizalis sadrži i određeni procenat melatonina. U ishrani se koristi u svežem stanju, mariniran, za spravljanje variva, slatka ili se suši.

Fizalis je poreklom iz toplih krajeva Amerike, pa je toploljubiva biljka. Optimalan temperatura za nicanje iznosi 22-25 stepeni, a za generativne organe 25 stepeni. Zahteva dovoljno svetlosti i vode kao i ostale vrste iz familije (paradajz). Uspeva na različitim tipovima zemljišta, sem kiselih i zaslanjenih. Najčešće se đubri sa 100 kg/ha NPK (pred sadnju i prihranjivanje u fazi cvetanja).

Fizalis se gaji iz rasada ili direktno iz semena. Pri proizvodnji iz rasada setva je polovinom marta, a sadi se krajem aprila-početkom maja na rastojanje 70×60-70 cm. Za proizvodnju iz rasada potrebno je oko 200 g semena za hektar proizvodnje. Pri direktnoj setvi, setva je početkom aprila, a rastojanje između redova 70cm, a u redu 30-40cm. Za direktnu setvu potrebno 1-1,5 kg/ha semena.

Negu useva čine dva do tri međuredne obrade, zalivanje, prihranjivanje u fazi cvetanja NPK đubrivima, a posle prve berbe folijarno.

Fizalis neprekidno cveta i donosi plodove sve do prvog mraza. Kod zrelog ploda čašica koja ga obavija postaje prozračna. Dužim stajanjem plodova u čašici poprimaju gorak i neprijatan ukus.

Zavisno od vrste i uslova gajenja prinos varira od 15-50 t/ha.

Za agrotv.net: Mr Anka Kačarević, PSSS Beograd

Foto: Pixabay


reklama