Posmeđivanje pokožice žutih plodova (starosno posmeđivanje) javlja se na plodovima koji su obrani zreliji, odnosno kao takvi čuvani u hladnjači duže vremena nego što je to preporučljivo.

Osetljive sorte su zlatni delišes, jonagold… Faktori koji podstiču pojavu ovog oboljenja su: kasna berba, preterano đubrenje azotom, prekrupni plodovi odmaklog stadijuma zrelosti, veoma toplo leto sa sušom praćeno jakom kišom pred berbu. Osim toga, čuvanje na temperaturama nižim od preporučenih podstiče pojavu. Pokožica dobija svetlo smeđu boju koja je s vremenom sve tamnija i postaje blago ulegnuta i hrapava. Nema jasne granice između obolelog i zdravog dela pokožice. Češće se javlja na delu ploda prema čašici i s osunčane strane. Zahvata samo pokožicu. Gotovo istovetne simptome ima i posmeđivanje pokožice zelenih plodova (skald).

Razlika je što se skald javlja na rano ubranim, nedozrelim plodovima zelene boje, dok se starosno posmeđivanje javlja uglavnom na sunčanoj strani zrelijih plodova.

Suzbijanje oboljenja: Zrele plodove žute pokožice ne bi trebalo dugo čuvati, a najbolja preventiva jeste berba u optimalnom momentu. Posle berbe plodove brzo smestiti u hladnjaču na optimalnu temperaturu za datu sortu. Dužinu čuvanja pravilno odrediti, a ako je moguće plodove čuvati u uslovima kontrolisane atmosfere, koja značajno odlaže pojavu ovog oboljenja.

Izvor: dipl. inž. Mirjana Ostojić, PSSS Kraljevo

Foto: Free Images